Fritz Perls

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFritz Perls

(1923) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement8 juliol 1893 Modifica el valor a Wikidata
Berlín (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort14 març 1970 Modifica el valor a Wikidata (76 anys)
Chicago (Illinois) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballHumanista Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópsicòleg, psiquiatre, psicoterapeuta Modifica el valor a Wikidata
AlumnesRichard Bandler, Steve Andreas i John B. Enright Modifica el valor a Wikidata
Influències
Família
CònjugeLaura Posner Perls (1930–) Modifica el valor a Wikidata

Friedrich Salomon Perls (Berlín, 8 de juliol 1893 - Chicago, 14 de maig 1970), també conegut com a Fritz Perls, fou un metge i psiquiatre alemany, fundador de la teràpia gestalt.

Va encunyar el terme 'Teràpia Gestalt' per a la pseudoteràpia[1] que desenvolupà amb la seva dona Laura Perls des dels anys 40. La teràpia, segons Perls, no ha d'estar relacionada necessàriament amb el patològic, sinó que ha de ser una eina que possibiliti el desenvolupament humà. La teràpia gestàltica és ‘no directiva’: el terapeuta no interpreta, sinó que pretén ajudar la persona a adonar-se de l'ara i de l'aquí. En hipòtesi (no validada científicament),[2] l'origen dels traumes seria una mala percepció de l'espai el temps o, cosa que és el mateix, un desajustament en la percepció entre organisme i entorns. La perspectiva gestàltica es resumeix en quatre paraules: Jo, Tu, Ara i Aquí. Quan tenim una clara percepció d'aquests quatre mots vivim creativament.

Segons Perls, l'ésser humà emmalalteix des del punt de vista psicològic perquè no és creador, perquè viu realitzant desigs i mandats d'altra gent. La persona sana, però, s'aparta dels prejudicis i confia en les seves experiències, vivint el present. Aquest plantejament no ha estat validat científicament.[2]

Perls es va associar amb l'Esalen Institute de Califòrnia el 1964.[3] Les seves idees també van ser utilitzades per desenvolupar l'estudi del programari neurolingüístic NLP.

Referències[modifica]

  1. Pevida, Natalia López «Gurús, falsos psicólogos, terapias en entredicho… La dificultad de tratar los problemas de la mente» (en castellà). El País [Madrid], 04-04-2019. ISSN: 1134-6582.
  2. 2,0 2,1 Pereda, Valentina Raffio / Olga. «Los psicólogos también denuncian la intrusión de las pseudociencias» (en castellà), 13-01-2019. [Consulta: 18 octubre 2022].
  3. Casso, Pedro de. Gestalt, terapia de autenticidad: de ego a sí mismo la vida y la obra de Fritz Perls. 2a. ed. revisada. Barcelona: Ed. Kairós, 2006, p. 252. ISBN 978-84-7245-552-8. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fritz Perls