Front d'Alliberament de les Açores

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióFront d'Alliberament de les Açores
Dades
Nom curtFLA Modifica el valor a Wikidata
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata

El Front d'Alliberament de les Açores (en portuguès Frente de Libertação dos Açores, FLA) fou un grup independentista de les Açores, fundat el 1975 i dirigit per José de Almeida, com a reacció a l'arribada al poder de l'esquerra a Portugal, paral·lel al Frente de Libertação do Arquipélago da Madeira (FLAMA).

El 10 d'octubre del 1975 el FLA va enviar un informe a l'ONU on afirmava que els illencs no participarien en cap sistema de govern que no fos democràtic, en referència a la possible formació d'un govern comunista a Lisboa. Adoptaren com a bandera l'antiga bandera monàrquica portuguesa (Blanca i blava de l'Esperit Sant) amb un milhafre (milà), símbol de les illes, i nou estrelles grogues (una per cada illa), alhora que s'armaven en unitats locals anomenades Patriotas Açorianos nas Guarnições (PAG).

El 1977 el FLA edità el diari separatista O Milhafre ("El Milà") i mantingué contactes amb el FLAMA maderès i l'MPAIAC canari. Però el 1980 el govern portuguès els amplià l'estatut d'autonomia, i a les eleccions autonòmiques venceria el Partit Socialdemòcrata Portuguès (PSD) amb el 60% dels vots, i el seu cap, João Bosco Soares Mota Amaral (nat el 1943), n'esdevé president. Això desactivà el potencial de protesta independentista. El grup gairebé va desaparèixer.

Referències[modifica]

  • Peter Janke (1983): Guerrilla & terrorist organisations, Harvest Press, Oxford
  • Xosé M. Núñez Seixas (1998): Movimientos nacionalistas en Europa en el siglo XX, Ed. Síntesis, Madrid (Col. Historia Universal Contemporánea, 26)