Frontera entre Àustria i la República Txeca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Frontera entre Àustria i la República Txeca
Map
  República Txeca
  Àustria
Característiques
Entitats Àustria Àustria Txèquia Txèquia
Extensió402 kilòmetres[1]
Història
Establiment1918
Reconeixement actual1993
Coordenades48° 46′ N, 13° 50′ E / 48.77°N,13.84°E / 48.77; 13.84

La frontera entre Àustria i la República Txeca és la frontera internacional que s'estén d'oest a est i separa el nord-oest d'Àustria (länder d'Alta Àustria i Baixa Àustria) del sud-est de la República Txeca (regions de Bohèmia Meridional, Moràvia Meridional i Vysočina), ambdós membres de la Unió Europea, i signataris dels acords de Schengen. S'estén des del trifini Àustria-República Txeca-Alemanya (Baviera), passany pel riu Inn, entre els pobles de Neureichenau (Alemanya), Nová Pec (República Txeca) i Schwarzenberg am Böhmerwald (Àustria). cap a l'est, al trifini dels dos estats amb Eslovàquia, passant pel riu Morava entre els pobles d'Hohenau an der March (Àustria) i Borský Svatý Jur (Eslovàquia).[2]

Creuant la frontera austro-txeca a Valtice

Història[modifica]

La història d'aquesta frontera comença al final de la Primera Guerra Mundial en 1918, quan es va independitzar la república de Txecoslovàquia (que unia aleshores la República Txeca i Eslovàquia), ambdues antigues possessions del l'Imperi Austrohongarès. La major part de la frontera coincidia amb els límits de l'antic regne de Bohèmia i Moràvia, i en tres llocs es van realitzar petits ajustaments a favor de Txecoslovàquia, motivats principalment per arguments econòmics (Valticko, Vitorazsko, Dyjský trojúhelník). No obstant això, la frontera ètnica real anava més al nord, ja que al sud de Bohèmia i Moravia hi vivia una gran comunitat alemanya (Sudetenland), que contra la seva voluntat foren inclosos a Txecoslovàquia.[3] Entre 1938 i 1939 tant Àustria com la República Txeca foren annexionades al Tercer Reich, mentre que Eslovàquia esdevingué un estat independent satèl·lit.

Després de la Segona Guerra Mundial es va restablir l'antiga frontera entre Àustria i la República Socialista de Txecoslovàquia, aleshores membre del Pacte de Varsòvia i aliada de la Unió Soviètica. Després de la revolució de Vellut de 1990 i la separació de les repúbliques txeca i eslovaca el 1993, la frontera actual només ho és de la República Txeca.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Frontera entre Àustria i la República Txeca