Funció softmax

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Exemple de funció softmax.

La funció softmax, també coneguda com softargmax [1] :184o funció exponencial normalitzada,[2] :198converteix un vector de K nombres reals en una distribució de probabilitat de K possibles resultats. És una generalització de la funció logística a múltiples dimensions, i s'utilitza en regressió logística multinomial. La funció softmax s'usa sovint com l'última funció d'activació d'una xarxa neuronal per normalitzar la sortida d'una xarxa a una distribució de probabilitat sobre classes de sortida predites, basada en l'axioma d'elecció de Luce.[3]

La funció softmax pren com a entrada un vector z de K nombres reals i el normalitza en una distribució de probabilitats que consta de K probabilitats proporcionals a les exponencials dels nombres d'entrada. És a dir, abans d'aplicar softmax, alguns components vectorials podrien ser negatius o superiors a un; i podria no sumar 1; però després d'aplicar softmax, cada component estarà a l'interval , i els components sumaran 1, de manera que es puguin interpretar com a probabilitats. A més, els components d'entrada més grans correspondran a probabilitats més grans.

La funció estàndard (unitat) softmax es defineix quan amb la fórmula

En paraules senzilles, aplica la funció exponencial estàndard a cada element del vector d'entrada i normalitza aquests valors dividint per la suma de totes aquestes exponencials; aquesta normalització assegura que la suma de les components del vector de sortida és 1.

En la teoria de la probabilitat, la sortida de la funció softargmax es pot utilitzar per a representar una distribució categòrica, és a dir, una distribució de probabilitat sobre K diferents resultats possibles.

La funció softmax s'utilitza en diversos mètodes de classificació multiclasse, com ara la regressió logística multinomial (també coneguda com a regressió softmax) [4] :206–209[1], anàlisi discriminant lineal multiclasse, classificadors Bayes ingenus i xarxes neuronals artificials.[5] Concretament, en regressió logística multinomial i anàlisi discriminant lineal, l'entrada a la funció és el resultat de K funcions lineals diferents, i la probabilitat prevista per a la classe j a partir d'un vector de mostra x i un vector de ponderació w és:

Referències[modifica]

  1. Goodfellow, Ian. «6.2.2.3 Softmax Units for Multinoulli Output Distributions». A: Deep Learning. MIT Press, 2016, p. 180–184. ISBN 978-0-26203561-3. 
  2. Bishop, Christopher M. Pattern Recognition and Machine Learning. Springer, 2006. ISBN 0-387-31073-8. 
  3. «Softmax Function» (en anglès). https://deepai.org,+17-05-2019.+[Consulta: 31 octubre 2022].
  4. Bishop, Christopher M. Pattern Recognition and Machine Learning (en anglès). Springer, 2006. ISBN 0-387-31073-8. 
  5. ai-faq What is a softmax activation function?