Fundació Bosch i Cardellach

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'organitzacióFundació Bosch i Cardellach
Fundació Bosch i Cardellach.JPG
Dades bàsiques
Abreviació FBC
Tipus entitat Q19629395
Història
Predecessor Institució Bosch i Cardellach
Fundació 1945
Fundadors Ramon Arquer i Costajussà, Miquel Crusafont i Pairó, Joan Montllor i Pujal i Joan Farell i Domingo
Organització i govern
Seu central Vista-down.png
Presidència El batlle de Sabadell
President de la Junta Joan Brunet i Mauri
Patronat Alcaldia de Sabadell
Caixa d'Estalvis de Sabadell
Gremi de Fabricants de Sabadell
Banc de Sabadell
Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Sabadell
Companyia d'Aigües de Sabadell
Centre Metal·lúrgic de Sabadell
Corporació Sanitària Parc Taulí
Universitat Autònoma de Barcelona
la Fundació ASCAMM
la Fundació Gas Natural Fenosa
Filials Biblioteca Miquel Carreras

Web fbc.cat

Modifica dades a Wikidata

La Fundació Bosch i Cardellach de Sabadell és una fundació que promou els estudis locals i comarcals del Vallès. Organitza cursos, conferències i exposicions, convoca premis de recerca i du a terme publicacions centrades en la història social i cultural de Sabadell.[1]

La Fundació és governada per un patronat, del qual el president és l'alcalde de Sabadell, i una Junta Directiva que encapçala Joan Brunet i Mauri.

La institució disposa de cinc seccions: Arts i Lletres, Ciència i Tecnologia, Economia i Ciències Socials, Història i Arqueologia, i Territori i Espai urbà. Cadascuna d'aquestes seccions promou la investigació en els seus respectius àmbits, la qual desemboca en actes i activitats i en la publicació de treballs i estudis.[2]

La Fundació Bosch i Cardellach compta amb una biblioteca i un arxiu que conserven un fons documental conformat per la donació de col·leccions particulars –i d'algunes entitats– i per la mateixa activitat de la institució. El 2016 es calcula que uns 200.000 documents[1] formen part del seu fons bibliogràfic, en bona mesura gràcies a la incorporació de part de l'antiga Biblioteca de Caixa Sabadell, moment en què es decideix donar, a la nova biblioteca de la Fundació, el nom de Miquel Carreras –sabadellenc il·lustre mort al front el 1938–, i a la sala de lectura el de l'enginyer i bibliòfil Antoni Trallero, la col·lecció personal del qual també es va afegir al fons. El catàleg de la Biblioteca Miquel Carreras és consultable online, i s'està treballant per incloure tots els seus registres al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya.

Els orígens de la Fundació Bosch i Cardellach es remunten a finals de l'any 1942, moment en què els sabadellencs Ramon Arquer Costajussà, Miquel Crusafont Pairó, Joan Montllor i Pujal i, finalment, amb la incorporació de Joan Farell Domingo, s'aconsegueix crear una institució dedicada als estudis locals i comarcals sota la supervisió del llavors alcalde de la ciutat Josep Maria Marcet i Coll, atorgant-li el nom del que va ser historiador, metge i arxiver municipal de la ciutat: Antoni Bosch i Cardellach (1758 – 1829).

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Torrella i Pineda, Josep; alavedra i Bosch, J. Cinquanta anys de la Fundació Bosch i Cardellach. 1942-1992, 1995. ISBN 978-8460530046.