Garsenda de Proensa

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Proposta de {{Fusió}} amb Garsenda de Forcalquier i Garsenda de Sabran

Garsenda de Proensa o Comtesa Garsenda, dona d'Alfons II de Provença fou una trobairitz.

La "vida" del trobador Elies de Barjols es refereix a ella com "la Comtessa Garsenda, dona d'aquell que era germà del rei d'Aragó". No tenim la certesa total que sigui aquesta la identitat de la reconeguda trobairitz, però es considera més que possible.

La seva obra es troba en dos manuscrits, un com anònim i un altre que s'atribueix a la "Comtessa de Proessa". Ella fou la trobairitz de més alt rang. Garsenda pertanyia a una de les poderoses famílies occitanes i el seu casament el 1189 amb Alfons sembla que va ser la demostració de la submissió de la seva família a la casa de Provença després de llargues lluites. Les dues famílies van viure enfrontades per motius econòmics i d'herències. Malgrat tot, Garsenda es convertí a la cort d'Alfons II en dama protectora de poetes.

Després de la mort del seu espòs el 1209,li fou retirat el dret de controlar l'educació del seu fill petit, a causa de les tensions amb els seus familiars d'Aragó. Garsenda no va recuperar el seu fill fins al 1213, després de la mort del rei Pere a la batalla de Muret.

Des de 1209 fou regent de Provença. La seva vida activa acabà amb el casament del seu fill. Quan comptava aproximadament cinquanta anys, entre els 1222 i 1225 es retirà a l'abadia de La Cella on sembla que va viure fins als vuitanta anys.