Vés al contingut

Gastronomia de Malawi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula cuinaGastronomia de Malawi
RegióMalawi Modifica el valor a Wikidata
Kachumbari

La gastronomia de Malawi inclou els aliments i les pràctiques culinàries de Malawi. El te i el peix són característiques populars de la cuina del país sud-africà.[1] El sucre, el cafè, el blat de moro, les patates, el sorgo, el bestiar boví i les cabres també són components importants de la seva cuina i l'economia.[2]

El llac Malawi és una font de peixos que inclouen el chambo (semblant a l'orada), l'usipa (semblant a la sardina), la mpasa (semblant al salmó) i el kampango.[1]

Plats típics[modifica]

La nsima és un plat bàsic elaborat amb blat de moro mòlt i se serveix amb guarnicions de carn, mongetes i verdures, i que tant es pot menjar per dinar i com per sopar.[1] És considerat el plat nacional de Malawi.[3]

Altres elements tradicionals que podem trobar dins de la gastronomia de Malawi són:

  • Kachumbari, un tipus d'amanida de tomàquet i ceba, coneguda localment a Malawi com a sumu o shum o simplement «amanida de tomàquet i ceba».
  • Thobwa, una beguda fermentada feta de blat de moro blanc i mill o sorgo.
  • Kondowole, elaborat amb farina de mandioca i aigua.[4][5] El podem trobar principalment del nord de Malawi i és un menjar molt enganxós que s'assembla al nsima de Malawi, l'ugali tanzà o el posho d'Uganda. Es cuina principalment a terra per la seva textura, ja que normalment és difícil passar un pal de cuina, ja que es necessita molta força. El kondowole es menja normalment amb peix.
  • Futali
  • Nthochi, pa de plàtan

Peix[modifica]

Els peixos a Malawi inclouen utaka, kapenta, kampango, bombe, mlamba, micheni, peix mantega (conegut com batala) i chambo (un famós peix del llac Malawi ), entre d'altres. El chambo (Oreochromis karongae), en destaca pel fet que està inclòs en les llistes d'espècies en perill d'extinció.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Food» (en anglès). Ambaixada de Malawi. Arxivat de l'original el 14 març 2013.
  2. Jacob, 2014, p. 820.
  3. «Food in Malawi - Kondowole» (en anglès). Malawi Plus. [Consulta: 22 maig 2024].
  4. The World Cassava Economy: Facts, Trends and Outlook. Food & Agriculture Org., 1 January 2000, p. 24–. ISBN 978-92-5-104399-8. 
  5. Michael M'tisunge Phoya. Walks of Life: The Other Side of Malawi. IITA, 2008, p. 29–. ISBN 978-99908-941-0-3. 

Bibliografia[modifica]

  • Jacob, Jeanne; Ashkenazi, Michael. The world cookbook: the greatest recipes from around the globe (en anglès). Revised. Santa Barbara, California: Greenwood, an imprint of ABC-CLIO, LLC, 15 gener 2014. ISBN 9781610694698.