Gat de Schrödinger

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
El gat dins la caixa

El gat de Schrödinger o la paradoxa del gat és un experiment mental publicat pel físic Erwin Schrödinger per tal d'il·lustrar la complexitat de primitives interpretacions al voltant de la mecànica quàntica, en traduir les conseqüències d'esdeveniments subatòmics a sistemes macroscòpics.

L'experiment original consisteix a posar un gat (viu) dins d'una caixa d'acer tancada i opaca juntament amb els següents elements (que han d'estar protegits de qualsevol interferència directa del gat): un comptador Geiger i una certa quantitat d'una substància radioactiva que assegure que en el decurs d'una hora hi hagi un 50 % de probabilitats que almenys un dels àtoms es desintegra (i un 50 % que no se'n desintegre cap); si això passa, el comptador Geiger acciona un mecanisme que trenca un flascó d'àcid cianhídric (que és un gas molt tòxic) que matarà el gat.

En aquest escenari, tant el gat com la partícula depenen d'un sistema regit per les lleis de la mecànica quàntica. Seguint el principi d'incertesa que s'aplica a la interpretació de Copenhaguen, mentre no obrim la caixa, el gat és viu i alhora és mort. En el moment precís d'obrir la caixa, el mateix fet de l'observació modifica l'estat del gat, que passa a ser només viu o només mort.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • E. Schrödinger: "Die gegenwärtige Situation in der Quantenmechanik" "Situació Actual de la Mecànica Quàntica", Naturwissenschaften "Ciències Naturals", 48, 807, 49, 823, 50, 844 (novembre 1935) (alemany)