Gel de sílice

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Forma habitual del gel de sílice.

El gel de sílice és un polímer d'àcid silícic Si(OH)4, preparat a partir de silicat de sodi.

Estructura i propietats[modifica | modifica el codi]

L'interior de cada gra de sílice està compost d'àtoms de silici interconnectats per àtoms d'oxigen (un silicat). A la superfície dels grups silanol (Si-OH) es mantenen i són responsables de la forta polaritat de gel de sílice. En presència d'aigua, els hidrats de la superfície causant una disminució en la polaritat.

Els grans de gel de sílice són porosos i la mida del gra i la del porus depenen en gran mesura del mètode de preparació utilitzat. Aquesta estructura és la responsable de la gran superfície, típicament 500-600 m2/g.

Ús de la química[modifica | modifica el codi]

El gel de sílice s'utilitza principalment com a fase estacionària de cromatografia. També pot ser utilitzat com a agent d'assecat, com reactiu o com a suport de reactius.

L'ús de cromatografia[modifica | modifica el codi]

El gel de sílice s'utilitza com a suport la cromatografia de capa (TLC), cromatografia en columna (cromatografia líquida, flash, MPLC, HPLC ...), etc.

En el cas de la cromatografia de capa fina de gel de sílice es barreja amb un aglutinant, com guix, que sovint s'afegeix un tint fluorescent que permet la detecció de compostos per l'exposició a la llum ultraviolada. La barreja es diposita sobre un suport inert (placa de vidre, plàstic, alumini), deixar assecar i després activat per calor. columna de cromatografia de líquids, gel de sílice s'utilitza com a tal.

La sílice es pot representar hidròfobes per empelt grups hidròfobs dels grups silanol presents a la superfície. Per exemple, la silicona anomenat "C18" és un gel de sílice en el qual es va empeltar grups octadecilo (18 àtoms de carboni). En aquest cas, es diu cromatografia en fase reversa com els productes més polars elueixen primer, mentre que els productes són més hidrofòbics ja fixos en la sílice

L'ús domèstic[modifica | modifica el codi]

El gel de silicona també s'utilitza per formar els llits dels animals, per deshidratar les plantes, especialment per les flors seques i l'herba, mini bosses d'emmagatzematge d'aliments secs o objectes que són la humitat en l'embalatge, etc.

També és un complement: en una proteïna d'adhesió, per accelerar la unió i la clarificació del vi o per la seva estabilització. Substitueix els tanins [1].

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gel de sílice Modifica l'enllaç a Wikidata