Gentiana bicuspidata

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuGentiana bicuspidata Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreGentianales
FamíliaGentianaceae
TribuGentianeae
GènereGentiana
EspècieGentiana bicuspidata Modifica el valor a Wikidata
Briq., 1931

Gentiana bicuspidata és una espècie de planta fanerògama que pertany a la família de les gencianàcies (Gentianaceae).

Descripció[modifica]

Gentiana bicuspidata és una planta perenne amb arrels pivotants de 5 a 15 cm llarg, 2 a 5 mm de gruix, freqüentment ramificades. Les seves tiges són decumbents a suberectes, de 10 a 40 cm de llarg, glabres a puberulents. Les seves fulles són sèssils, linears a estretament el·líptiques, de 1,5 a 6 cm de llarg i 2 a 6 mm d'amplada, l'àpex és agut a obtús, la base és decurrent, i el seu limbe foliar és finament denticulada, concolors.

Les flors són solitàries a la part terminal de tiges i branques, de vegades allargades. El calze és glabre, amb el tub de 6 a 16 mm de llarg, campanulat amb lòbuls erectes, linears a estretament oblongs, de 5 a 18 mm de llarg. La corol·la és blava i porpra, de 3 a 6 cm de llarg, tub campanulat, amb 5 pètals el·líptics i ovats, de 5 a 12 mm de llarg, àpex apiculat, apèndixs interlobulars bicuspidats, de 2 a 5 mm de llarg; inclosos els estams, anteres rectes, de 4 a 5 mm de llarg.

Les càpsules són el·líptiques, de 4 a 6 cm de llarg i les llavors fan de 2 mm de llarg i 1 mm d'amplada i són alades.[1]

Distribució i hàbitat[modifica]

Gentiana bicuspidata és un endemisme mexicà de distribució restringida a les muntanyes del centre i nord-oest de Mèxic.[1]

En el seu hàbitat, és una planta relativament freqüent i que forma part de la vegetació de pantans i llocs inundables en boscos de pi i oyamel. Creix a una altitud dels 2300 fins als 3900 m. Floreix durant gairebé tot l'any.[1]

Taxonomia[modifica]

Gentiana bicuspidata va ser descrita per John Isaac Briquet i publicat a Candollea 4: 324, a l'any 1931.[2]

Etimologia

Gentiana: Segons Plini el Vell[3] i Dioscòrides Pedaci,[4] el seu nom deriva del de Genci, rei de Il·líria en el segle ii, a qui s'atribuïa el descobriment del valor curatiu de la Gentiana lutea.

bicuspidata: epítet llatí composta pel sufix bi- que significa "dos" i per la paraula cuspidata que significa "punt, llança, agulló". Per tant, vol que està format per "dos punts, dues llances, dos agullons".[5][6]

Sinonímia
  • Pneumonanthe bicuspidata G.Don
  • Gentiana adsurgens Cerv. ex-Griseb.
  • Gentiana adsurgens var. uniflora Kusn.
  • Gentiana angusta M.E.Jones[7]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Pringle, James S. «El género Gentiana (Gentianaceae) en México» (en castellà i anglès). Polibotánica, 27, abril 2009. ISSN: 1405-2768 [Consulta: 2 març 2024].
  2. «Gentiana bicuspidata». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 2 març 2024].
  3. Plini el Vell: Naturalis Historia XXV, 34 (en anglès).
  4. Dioscòrides Pedaci: De materia medica III, 3 Arxivat 2013-10-29 a Wayback Machine. (en grec i llatí).
  5. Charters, Michael L. «California Plant Names: Latin and Greek Meanings and Derivations |An Annotated Dictionary of Botanical and Biographical Etymology» (en anglès). [Consulta: 2 març 2024].
  6. «Dictionary of Botanical Epithets |curtifolius - cuspidifolius» (en anglès), 2019. [Consulta: 2 març 2024].
  7. «Gentiana bicuspidata (G.Don) Briq.» (en anglès). Royal Botanic Gardens Kew |Plants of the World Online. [Consulta: 2 març 2024].