Georg Otto Torgensis

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaGeorg Otto Torgensis
Biografia
Naixement 1550
Weimar
Mort 30 novembre 1618 (67/68 anys)
Kassel
Activitat
Ocupació Compositor i mestre de capella
Modifica les dades a Wikidata

Georg Otto Torgensis (Weimar, 1550 - Kassel, 30 de novembre de 1618) fou un compositor i mestre de capella alemany.

L'addició "Torgensis" es va produir perquè la família tenia les seves arrels a Torgau. El pare estava a Weimar sota, "Johann Friedrich I Hofschneider" servent i missatger. En Torgau George va assistir a l'escola llatina fins a 1561, que encara estava influenciat per Johann Walter, el "cantor original de l'església protestant" i amic de Luther. Otto es va traslladar a Dresden com infant del cor, on va ser alumne del successor de Walter Mattheus Le Maistre, un compositor de textos de Luther. Després del canvi de veu, ens trobem amb Otto als 14 anys a l'Escola Schulpforta, on va aprendre les llengües de l'antiguitat clàssica, aritmètica i música. La rica vida musical de Pforta va ser responsabilitat de Heinrich Dürrfelder de Langensalza. Proporcionat amb una beca electoral Otto va ser als anys 1568/69 a la Universitat de Leipzig a l'"Artistenfakultät". Que la deixés tan ràpidament sense un examen era bastant comú en aquell moment, només es va aprofundir el coneixement de l'escola, abans d'acceptar un treball segur per a la renda. Això va aconseguir el 1569 a Langensalza, i en la mediació que hi va haver-hi probablement el professor d'Otto, Heinrich Dürrfelder el seu protector..

En Langensalza Georg Otto tenia una posició ben remunerat amb un sou fix i l'habitatge a l'edifici de l'escola pública, l'antic monestir agustí. Els seus deures inclouen ensenyar a l'escola llatina com cantor. Va ser responsable de temes de cant i de llengua a les 19 hores setmanals. A més, va ocupar el lloc de Cantor església a la muntanya i Església del Mercat, que incloïa a més de tocar l'orgue, el cap dels cors de l'alumnat i per ciutadans voluntaris i la central de contractació i la duplicació escrita a mà. L'estimació de la ciutat va haver de ser gran, perquè l'alcalde Nicolás Hoepfner (el primer protestant en aquest càrrec i ex-abat del monestir d'Homburg) li va donar a Otto la seva filla Margaret com esposa. El 1574 va ser el casament i la jove parella va fer un viatge: per descomptat a Torgau. Entre 1576 i 1584 el matrimoni va tenir 6 fills. Otto semblava molt satisfet amb el seu lloc de treball, perquè aviat va adquirir una casa a la ciutat Jakobsstadt, on hi havia portat a la família, i la mare, que va morir en 1583. Per Otto Langensalza va ser només aparentment una posició en la vida, ell volia més. Dues vegades, va presentar una demanda a la cort de Dresden, però va rebre cancel·lacions. La seva aplicació a Kassel va ser finalment aprovada. Si la bona relació empresarial del capità del castell de Langensalza, Erich Volkmar von Berlepsch, va jugar al Landgrave Wilhelm IV d'Hesse-Kassel i el seu fill Moritz no es coneix, sinó que se suposa.

En 1586 Georg Otto es va convertir en un "Hassian Kapellmeister" reial a Kassel. Aquest canvi, per descomptat, va suposar un gran punt d'inflexió: primer la ciutat rural de caràcter luterà, ara la residència reial més important, però calvinista. Encara que la càrrega de l'oficina escolar havia estat eliminada, els capellans havien de ser educats i supervisats. Només 6 d'ells vivien a la llar de l'Otto. Un pes pesat va ser sobre la composició. El seu alumne més destacat va ser el molt artístic Moritz, fill del Landgrave i des del 1592 el nou sobirà. 1599 arriba a instigació de Landgrave Moritz, Heinrich Schütz, de 14 anys, com mestre d'infants a Kassel. Allí va ser ensenyat per Otto. Tant si el va influir musicalment com a alumne de l'escola agrícola "Mauritianum" després del canvi de veu, no està provat, però ambdós són probablement després que l'estada de Schütz a Itàlia es tornés a reunir de 1612 a Kassel.

A més de la fructífera activitat, Georg Otto també va haver d'experimentar tragèdies. Després de la mort de la seva primera esposa, va cometre dos matrimonis i quatre dels seus fills van morir abans que ell morís de la pesta.

Ja des dels seus 16 anys a Langensalza es coneixen les composicions de Georg Otto: 13 motets de cinc parts per certs festivals de l'any de l'església (1574) o un motet de 6 parts amb el text del 3r Salm (1583). La dedicació al Príncep de Kassel Moritz ja pot entendre's com una aplicació? Moltes altres obres de música d'utilitat litúrgica, sovint en alemany, van seguir a Kassel. El seu treball principal és l'època de l'evangeli "Opus musicum novum" (1604). Així, Georg Otto és igual a la sèrie de compositors post-reformatoris entre Johann Walter i Heinrich Schütz.

Referències[modifica]