Gessi Flor

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaGessi Flor
Biografia
Naixement segle I (Gregorià)
Clazòmenes
Mort segle I (Gregorià)
 Governador romà 

Activitat
Ocupació Polític
Període Imperi Romà
Modifica les dades a Wikidata

Gessi Flor fou un governador romà de Judea.

Era nascut a Clazòmenes i va succeir Albí com a procurador de Judea vers l'any 64, mercès a la influència de la seva dona Cleòpatra, amiga de l'emperadriu Poppea. El seu govern fou opressiu pels jueus, que tot i el mal govern d'Albí encara consideraven a aquest millor. Va ser cruel i sense cap pietat i va saquejar la província sense deixar res ni tan sols allò poc important; les extorsions van ser enormes i van afectar tots els districtes i totes les persones de posició. Els bandits que infectaven el país van comprar la seva impunitat compartint el botí amb el procurador. Tant Flavi Josep com Tàcit li atribueixen la part essencial de les causes de la revolta jueva, i encara diuen que va crear les causes d'una revolta i la va instigar per amagar els efectes dels seus actes.

La revolta es pot dir que es va iniciar a Cesarea el 65. Els grecs de la ciutat, capital de Judea, eren afavorits pel prefecte i van fer determinats sacrificis davant la sinagoga que impedien l'entrada als jueus. Flor va rebre un pagament per aconseguir l'entrada dels jueus a la seva sinagoga però després de cobrar no va complir i va sortir de la ciutat deixant als grecs insultant els jueus; els comissionats jueus que van anar a protestar foren empresonats.

Poc després va fer una matança de 3600 jueus a Jerusalem que sembla que fou només una excusa per saquejar el temple; la reacció jueva va provocar que alguns romans de rang eqüestre (però jueus de naixement) foren assassinats, tot i les súpliques de Berenice, de la família dels asmoneus, i germana d'Herodes Agripa II. Els jueus van aixecar una queixa dirigida al governador de Síria el procònsol Cesti Gal (Cestius Gallus) però només van aconseguir la promesa d'un millor tracte en endavant.

Finalment la revolta va esclatar obertament el 66. Sembla que Flor va escapar en començar la revolta i després fou destituït però també s'ha dit que va morir a mans dels revoltats.

També apareix esmentat com Festus Florus i Cestius Florus.