Gestor de comunitats en línia

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Un gestor de comunitats en línia[1] (community manager, en anglès) és la persona encarregada de crear, gestionar i dinamitzar una comunitat virtual a Internet, independentment de la plataforma o eines digitals utilitzades, amb l'objectiu d'aconseguir que els usuaris participin i interaccionin entre ells. Aquesta figura va aparèixer per coordinar, administrar i moderar els fòrums a Internet, però la seva importància es va disparar amb la irrupció de les xarxes socials com Facebook o Tuenti.

Tasques del gestor de comunitats en línia

En l'àmbit empresarial, el gestor de comunitats en línia, s'encarrega de gestionar les relacions d'una empresa amb els seus clients dins el món digital, gràcies als coneixements de les necessitats, les estratègies de l'organització i els interessos dels seus clients. Un gestor de comunitats en línia ha de perfilar-se com un estrateg en comunicació en línia, amb coneixements de màrqueting, publicitat i relacions públiques, amb una finalitat comercial. Aquest terme és conegut com a Social Media Optimization.

El gestor de comunitats en línia ha de desenvolupar una estratègia capaç de construir relacions al voltant de la marca i mantenir interaccions personals amb els membres de la marca que es representa. Aquesta estratègia forma part d'un treball conjunt amb el Social Media Planner i l'analista web. La gestió del gestor de comunitats en línia se centra a conèixer la necessitat dels usuaris i plasmar-la en la comunitat. En el cas d'empreses, aquestes necessitats es transmeten internament perquè l'empresari les valori i modifiqui en conseqüència el seu producte o servei. L'objectiu final és aconseguir que aquests canvis incrementin la cohesió i la quantitat dels usuaris de la xarxa així com la qualitat de servei.

El perfil del gestor de comunitats en línia ha de tenir certes habilitats per a realitzar la seva tasca. Són importants capacitats socials per a fomentar la interacció entre els membres de la comunitat i habilitat psicològica per a intuir el comportament dels individus. Ha de comptar amb una formació sòlida i experiència tant a nivell d'usuari i com a membre d'un equip web. També té un paper rellevant en xarxes amb una alta concentració de nens, a on ha de prioritzar la seguretat per protegir als nens de potencials intrusions i enganys.

També s'entén per gestor de comunitats en línia com el gestor de comunitats; autor de blogs, articles, podcasts, videos i screencasts. S'encarrega de proposar tot tipus de temàtiques i la seva funció va més enllà dels fòrums. Ha d'interioritzar l'esperit de la companyia per la qual treballa. També se'l denomina: Online Marketing Strategist o Chief Blogging Officer.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]