Geza Vermes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGeza Vermes

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement22 juny 1924 Modifica el valor a Wikidata
Makó (Regne d'Hongria) Modifica el valor a Wikidata
Mort8 maig 2013 Modifica el valor a Wikidata (88 anys)
Oxford (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Càncer Modifica el valor a Wikidata)
Dades personals
ReligióJudaisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat catòlica de Lovaina Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballHistòria, judaisme, església primitiva i història de les religions Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióteòleg, professor d'universitat, sacerdot catòlic, historiador, judaista, traductor Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Newcastle
Universitat d'Edimburg Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Família
CònjugeMargaret Unarska (en) Tradueix
[Noreen] Pamela Hobson (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Goodreads author: 74367

Geza Vermes (22 de juny de 1924, Makó, Hongria - † 8 de maig de 2013) fou un historiador de les religions, doctor en teologia i lletres, professor a la Universitat d'Oxford i escriptor de nombrosos estudis sobre la relació entre el judaisme i el cristianisme, essent considerat especialista sobre els essenis, els texts arameus i Jesús.

El 1931 els seus pares es convertiren al Cristianisme i feren batejar els seus fills. Després de la Segona Guerra Mundial, Vermes fou ordenat sacerdot i feu els seus estudis primer a Budapest i després al Col·legi Saint-Albert i a la Universitat Catòlica de Lovaina, on estudià història i llengües orientals. El 1953 la seva tesi doctoral en teologia tractà sobre els Manuscrits de la Mar Morta.

Abandonà l'Església el 1957 i reprengué la seva identitat jueva, s'establí aleshores al Regne Unit, on ensenyà a la Universitat de newcastle upon Tyne. Es casà amb Pamela Hobson el 1958, el 1965 s'uní a la facultat d'estudis orientals de la Universitat d'Oxford, on es convertí en el primer professor d'estudis jueus, càrrec que ocupà fins a la seva jubilació el 1991.

Fou un dels primers especialistes a examinar els Manuscrits de la Mar Morta poc després de llur troballa el 1947 i és l'autor de llur traducció a l'anglès.

Vermes era, quan va morir, professor emèrit d'estudis jueus i Fellow emèrit del Wolfson College d'Oxford i continuà ensenyant a l'Institut Oriental d'Oxford. Fou redactor cap del Journal of Jewish Studies. Del 1971 al 1991 va dirigir l'Oxford Forum for Qumran Research al Centre d'Estudis Hebraics i Jueus d'Oxford.

Membre de l'Acadèmia Britànica i de l'Acadèmia Europea d'Arts, Ciències i Humanitats, el professor Vermes fou nomenat doctor honoris causa de la Universitat d'Edimburg el 1989, de la Universitat de Durham el 1990 i de la Universitat de Sheffield el 1994. Va rebre també la medalla Wilhelm Bacher de l'Acadèmia Hongaresa de Ciències el 1996.