Universitat catòlica de Lovaina (1834-1968)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióUniversitat catòlica de Lovaina
(fr) Université catholique de Louvain - Katholieke Hogeschool te Leuven
(nl) Université catholique de Louvain - Katholieke Hogeschool te Leuven
(fr) Université catholique de Louvain - Katholieke Universiteit te Leuven
(nl) Université catholique de Louvain - Katholieke Hogeschool te Leuven Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusuniversitat catòlica Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaUniversitat Catòlica de Mechelen
State University of Leuven (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Creació8 novembre 1834, Mechelen Modifica el valor a Wikidata
FundadorGregori XVI Modifica el valor a Wikidata
Data de dissolució o abolició24 maig 1970 Modifica el valor a Wikidata
Reemplaçat perUniversitat Catòlica de Lovaina (1970)
KU Leuven (1970) Modifica el valor a Wikidata
Localització dels arxius
Governança corporativa
Seu
Localització geogràfica
Map

La Universitat Catòlica de Lovaina (en llatí universitas catholica lovaniensis, en francès université catholique de Louvain i en neerlandès Katholieke Universiteit te Leuven) va ser una antiga universitat belga que va néixer a Malines l'any 1834 com a Universitat catòlica de Malines i posteriorment es va traslladar a la ciutat de Lovaina el 1935, i que es va dividir l'any 1968 entre una universitat de parla neerlandesa (KU Leuven, que va romandre a Lovaina) i una altra de parla francesa (Universitat catòlica de Lovaina, establerta a Ottignies-Louvain-la-Neuve) a causa d'una crisi lingüística.[1]

Història[modifica]

Després que l'Antiga Universitat de Lovaina fos abolida per decret del departament del Dijle el 25 d'octubre de 1797[2] i substituïda oficialment per l'École centrale de Brussel·les,[2][3] el 1817 la Universitat estatal de Lovaina, aconfessional, va prendre-li el relleu fins al 1835. Un any abans del tancament d'aquesta, els bisbes de Bèlgica havien fundat una universitat catòlica a Malines, que va traslladar la seva seu a Lovaina i va canviar-se el nom per tal de recuperar el que antigament havia tingut la universitat de la ciutat.[4]

La Universitat catòlica de Lovaina va ser fundada amb la intenció de restaurar les tradicions confessionalment pre-revolucionàries de Lovaina,[5][6][7] i es va declarar a si mateixa com a "refundació" de l'antiga universitat. Aquesta afirmació de continuïtat de l'altra institució va ser impugnada als tribunals, i el Cour de cassation (el principal tribunal de Bèlgica) va dictar sentències (el 1844, el 1855 i el 1861) segons les quals la Universitat catòlica de Lovaina era una institució diferent creada sota uns estatuts diferents. No obstant això, aquesta és molt sovint identificada com a continuació de l'antiga institució.[5]

L'any 1914, en plena Primera Guerra Mundial, la ciutat va ser saquejada i incendiada pels alemanys, operació durant la qual es va cremar la biblioteca de la universitat catòlica, on en aquells moments no hi havia ni els llibres de l'antiga universitat ni els de l'estatal. Tot i així, es van perdre més de 300.000 volums de gran valor,[8] mil dels quals incunables,[9] i una enorme col·lecció de manuscrits. Durant la Segona Guerra Mundial, la biblioteca va tornar a patir la destrucció alemanya, i el 1940 es van perdre gairebé tots els 900.000 llibres que havia adquirit. L'edifici va quedar completament destruït per l'incendi, i tan sols van poder salvar-se 15.000 volums. L'estructura principal, però, es va mantir dempeus i fou restaurat posteriorment després de la guerra en diverses ocasions.[10]

Des dels seus inicis el 1834, la universitat va impartir conferències només en francès; de vegades s'utilitzava el llatí a la facultat de teologia, però es tractava essencialment d'una institució francòfona. Les conferències en flamenc, l'altra llengua oficial de Bèlgica i la llengua parlada a Lovaina, no van començar a impartir-se fins al 1930. L'any 1968, com a conseqüència dels problemes lingüístics entre flamencs i valons, la Universitat catòlica de Lovaina es va dividir en dues de diferents per formar les dues institucions actuals (la Katholieke Universiteit Leuven i la Université catholique de Louvain), les quals van cohabitar encara un parell d'anys, el temps necessari per construir la nova infraestructura de la universitat francòfona.

Referències[modifica]

  1. «Catholic University of Leuven | university, Leuven, Belgium» (en anglès). Encyclopedia Britannica. [Consulta: 12 desembre 2019].
  2. 2,0 2,1 Jan Roegiers et al., Leuven University, Leuven, Leuven University Press, 1990, p. 31 (anglès)
  3. Analectes pour servir à l'histoire de l'Université de Louvain, P. F. X. De Ram, Leuven, 1840, library Vanlinthout en Vandenzande, vol. 3, p. 58 (francès)
  4. R. Mathes, Löwen und Rom. Zur Gründung der Katholischen Universität Löwen unter besonderer Berücksichtigung der Kirchen-und Bildungspolitik Papst Gregors XVI, Essen, 1975.
  5. 5,0 5,1 «University of Louvain». A: Charles Herbermann. Catholic Encyclopedia. Nova York: Robert Appleton Company, 1913. 
  6. Table générale alphabétique et chronologique de la Pasicrisie Belge contenant la jurisprudence du Royaume de 1814 à 1850, Brussel·les, 1855, p. 585, columna 1, línia 2 (francès)
  7. Bulletin Usuel des Lois et Arrêtés, 1861, p. 166 (francès)
  8. Wuyts, Jolan. «Leuven's University Library: Risen from the ashes» (en anglès), octubre 2019. [Consulta: 10 octubre 2019].
  9. Lost Memory - Libraries and Archives Destroyed in the Twentieth Century (Arxivat 5 September 2012[Date mismatch] a Wayback Machine.)
  10. Apelblat, Mose «The story of how Leuven's jewel was twice destroyed and rebuilt» (en anglès). The Brussels Times, 14-12-2018 [Consulta: 11 gener 2020].