Giorgos Arvanitis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGiorgos Arvanitis

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(fr) Yórgos Arvanítis Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement22 febrer 1941 Modifica el valor a Wikidata (83 anys)
Dilofo, Kozani (Grècia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector de fotografia, actor, dissenyador d'il·luminació Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0002187 Allocine: 465598 Allmovie: p80049 TMDB.org: 20572 Modifica el valor a Wikidata

Giorgos (o Yorgos) Arvanitis (grec: Γιώργος Αρβανίτης; nascut el 22 de febrer de 1941) és un director de fotografia grec.

Biografia[modifica]

Arvanitis va néixer al poble de Dilofo, Makrakomi, Ftiòtida, Grècia. Després d'haver rebut formació com a electricista en el sector de la construcció, va començar a treballar en el negoci del cinema als 20 anys, passant d'ajudant de 2n de càmera per esdevenir finalment director de fotografia.

Carrera[modifica]

Arvanitis ha estat una figura important en la indústria cinematogràfica grega, després d'haver treballat en moltes pel·lícules produïdes per Finos Films. El 1968, va treballar en el primer curtmetratge de Theo Angelopoulos Εκπομπή (emissió). Des de llavors, ha treballat en totes les pel·lícules d'Angelopoulos, inclosa la premiada Mia eoniótita ke mia mera[1] (Palma d'or, Canes 1998), tret de l'última trilogia que estava rodant (Trilogia I: To Livadi pu dakrizi, I skoni tou chronou, The Other Sea).

Durant la seva carrera, ha treballat amb alguns dels més grans directors grecs com Dinos Katsouridis, Pantelis Vulgaris, Michael Cacoyannis (Ifigéneia (1977) amb Irene Papas), Jules Dassin (Cri de femmes (1978) amb Melina Merkuri). El 1989, es va traslladar a França amb la seva dona i els seus tres fills buscant un futur millor en un moment en què el nombre total de pel·lícules gregues estava en declivi. El mateix any, va rebre l'Osella a la millor fotografia al Festival Internacional de Cinema de Venècia per la pel·lícula Australia dirigida per Jean-Jacques Adrien. Des de llavors ha treballat amb directors com Volker Schlöndorff (Homo Faber (1991), Jean-Pierre i Luc Dardenne, Marco Bellocchio (El somni de la papallona pel qual va rebre el premi a la Millor Fotografia al Festival de Gramado l'any 1994), Goran Paskaljevic (Someone Else's America (1994)), Marco Ferreri, Bruno Podalydès, Agnieszka Holland (Total Eclipse amb Leonardo DiCaprio), Amos Gitai, Nikos Panayiotopoulos[2] i amb la molt controvertida Catherine Breillat. És membre de l’Association Française des directeurs de la photographie Cinématographique.

Filmografia[modifica]

Premis i honors internacionals[modifica]

Ha rebut nombrosos premis pel seu treball, entre ells (llista no exhaustiva):

Referències[modifica]