Go motion

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Go motion és una variant de la tècnica d'animació stop motion dissenyada per introduir motion blur o distorsió per moviment en els fotogrames que en un altre cas apareixen perfectament definits.[1]

Explicació tècnica[modifica]

Quan s'empra stop motion l'objecte animat es veu perfectament definit en cada fotograma, ja que cada quadre de l'animació es va realitzar disparant la càmera quan l'objecte o personatge a animar es trobava detingut. Per contra, en una pel·lícula no animada, els objectes en moviment tenen un rastre o distorsió característic, ja que es traslladen mentre que l'obturador de la càmera està obert. El go motion va ser dissenyat per simular el realisme de les imatges preses de forma tradicional. Per a això es mou lleugerament el model articulat durant l'exposició de cada fotograma de pel·lícula, com en l'animació tradicional obtinguda mitjançant simple stop motion. La diferència amb el stop motion tradicional és que mentre la càmera no captura cap imatge es fa ús d'unes varetes metàl·liques que fixades en un extrem coincideixen en la posició en temps real amb cadascuna de les posicions fotografiades per la càmera. En l'altre extrem de cada vareta es troba un motor amb un captor que transmet aquestes mateixes posicions a la memòria d'un ordinador. Una vegada l'animador ha acabat una seqüència d'animació, l'ordinador té en memòria tots els moviments necessaris que poder transmetre als motors perquè l'animador pugui repetir-los tantes vegades com vulgui, col·locant i retirant les varetes a mesura que fotografia el model, de manera que aquestes mai siguin visibles en fotogrames obtinguts.

Dues imatges infogràfiques en les que la càmera es desplaça al voltant d'una figura. La imatge de l'esquerra presenta motion blur la de la dreta no.

Motion blur[modifica]

Motion blur

Exemple de motion blur a causa d'una llarga exposició.[2][3][4] Motion blur o desenfocament de moviment és un efecte òptic o una distorsió de la imatge que es produeix en observar objectes en moviment a causa de la velocitat de l'objecte o a un temps llarg d'exposició. La tècnica stop motion quan s'aplica sobre escenes dinàmiques no obté un resultat realista en no presentar-se aquest efecte. A continuació es detallen diferents mètodes per obtenir aquesta distorsió en go motion.

-Vaselina en l'objectiu Aquesta tècnica, bàsica però raonablement eficaç, s'aconsegueix aplicant vaselina abans de cada tret en la lent de la càmera per crear un efecte borrós. Aquesta tècnica es va utilitzar per a l'endoesquelet metàl·lic de The Terminator.

-Copejar el model Copejar suaument o agitar el model abans de prendre el quadre per produir un lleuger efecte borrós. S'ha d'anar amb compte que el model no es mogui massa, o de copejar o desplaçar altres models o peces del decorat.

-Agitar la base Agitar la base sobre la qual descansa el model durant el temps d'exposició crea un lleuger i realista efecte de desenfocament. Aquesta tècnica va ser utilitzada per Aardman per a la persecució al tren en The Wrong Trousers i, de nou en la persecució en camió en A Close Shave. En tots dos casos es va moure físicament les càmeres durant exposicions d'1-2 segons.[5]

Go motion en l'actualitat[modifica]

Avui dia, aquesta tècnica rares vegades s'utilitza, ja que és més complicada i costosa que els efectes generats per computadora. No obstant això, la tècnica encara té potencial real en pel·lícules de stop motion en la realització d'escenes amb efectes d'imatge a càmera lenta. Amb go motion en filmar cada petit moviment de l'objecte amb una càmera d'alta velocitat el model semblarà moure's a càmera lenta encara quan es reprodueixi a velocitat normal. Això seria molt difícil d'aconseguir mitjançant tècniques de stop motion convencionals doncs l'animador hauria de moure el model potser menys d'un mil·límetre en cada quadre per aconseguir el mateix resultat.[6]

Referències[modifica]

http://www.miguelmonroy.com.mx/wiki/index.php?title=Que_es_stopMotion.#Go_motion_en_la_actualidad