Governació

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre la demarcació territorial regida per un governador. Si cerqueu la conselleria de la Generalitat de Catalunya, vegeu «Conselleria de Governació de la Generalitat de Catalunya».

Una governació és una circumscripció territorial de caràcter subestatal anomenada així perquè està regida per un governador. N'hi ha hagut de diversa mena al llarg de la història, i encara n'hi ha avui dia en uns quants estats, especialment els del món islàmic que abans estigueren sota sobirania otomana.

Governacions actuals[modifica]

La governació és la unitat administrativa d'una bona part del món àrab, subdivisió heretada del sistema otomà dels vilayets turcs. El nom àrab originari és wilaya (ولاية, wilāya) i fa referència a les divisions administratives de primer ordre d'Algèria, Mauritània, el Sudan i Tunísia, tot i que a la major part d'estats aquesta circumscripció s'anomena muhàfadha (محافظة, muḥāfaẓa): és el cas de Bahrain, Egipte, el Iemen, l'Iraq, Jordània, Kuwait, el Líban, Oman i Síria i, fins a la dècada del 1980, Líbia.

Governacions històriques[modifica]

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Governació