Summe sacerdot

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Gran Sacerdot)

El summe sacerdot (o, amb menys freqüència, summa sacerdotessa) era una persona que exerceix la funció de governant-sacerdot, o per a aquell que és el cap d'un casta religiosa.

Antic Egipte[modifica]

Pinedjem II com a Summe Sacerdot d'Amon. Del seu Llibre dels Morts.

A l'antic Egipte, un summe sacerdot era el gran sacerdot de qualsevol dels molts déus venerats pels egipcis.

Antic Israel[modifica]

El sacerdoci a l'antic Israel tenia un gran sacerdot que servia al tabernacle i al Primer Temple i Segon Temple de Jerusalem.

Món antic[modifica]

Índia[modifica]

Cristianisme[modifica]

El llibre del Nou Testament als Hebreus utilitza el terme "gran sacerdot" setze vegades, en deu d'aquests casos Jesucrist és explícitament o implícitament identificat com el titular del càrrec (per exemple, Hebreus 3:01; 4:14 i 9:11). Alguns textos de l'Antic Testament profetitzen sobre un rei-sacerdot (a l'antic Israel, els sacerdots i la reialesa eren diferents: els sacerdots provenien de la tribu de Leví i els reis de les tribus de Benjamí i de Judà). El cristianisme veié Jesús com a compliment de les profecies de l'Antic Testament, com aquell que reemplaçava efectivament l'antic sistema de culte jueu.

  • Za 6:13: "Ben cert, reconstruirà el temple del Senyor, es vestirà de majestat i s'asseurà al tron per governar. També el sacerdot seurà en el seu tron, i entre tots dos hi haurà pau i concòrdia".
  • Sl 110:2-4: "Que el Senyor estengui lluny, des de Sió, el poder del teu ceptre. Impera enmig dels enemics. El Senyor no es desdiu del que jurà: «Ets sacerdot per sempre com ho fou Melquisedec.»"

Una comparació d'altres religions amb les branques dels cristianisme modernes podria comparar un summe sacerdot amb el Papa a l'Església Catòlica Romana, el Patriarca a Església Ortodoxa, o el Primat en les esglésies anglicana o episcopal, però de nou és tradicional per referir-se només a Jesús com el summe sacerdot del cristianisme. Les assemblees de bisbes, excepte en la Comunió anglicana i les esglésies luteranes supervisades, també es poden referir als bisbes com a summes sacerdots, ja que es creu que comparteixen la seva naturalesa, és a dir: són considerats instruments terrenals del pontificat de Jesucrist. A l'Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies i altres moviments dels Sants dels Últims Dies, el terme Summe Sacerdot considera també entre els oficis del sacerdoci el Sacerdoci de Melquidesec.

Altres religions[modifica]

  • El sacerdoci maia del segle xvi estava encapçalat per un gran sacerdot que donava instruccions als altres sacerdots i aconsellava el rei.
  • Kahuna, presideix el temple o heiau. Sota el Kahuna Nui hi ha diversos tipus i graus de sacerdots.
  • Al xintoisme, un summe sacerdot, anomenat Guji, sol ser el sacerdot de més alt rang (Kannushi) en un santuari.
  • A l'Ásatrú, el gran sacerdot s'anomena goði (oGyda) i és el líder d'un petit grup de practicants als quals hom es refereix col·lectivament com un Kindred. Els goði són coneguts col·lectivament com a Godar.
  • Tant a la religió ioruba com en un nombre de les seves diferents sectes del Nou Món, com la Santeria, s'anomena babalawo a un summe sacerdot. El terme significa home savi, i prové de la llengua ioruba de l'Àfrica Occidental.

Usos no religiosos[modifica]

Encara que el títol es fa servir generalment en el marc d'una organització religiosa, alguns grups no religiosos el fan servir, ja sigui per fer burleta o per la tradició, per fer referència als càrrecs d'alt rang dins del grup. Per exemple, a la Maçoneria del Reial Arc, l'excel·lent Summe Sacerdot serveix com a líder del capítol. Com que el títol és al·legòric a la natura, una referència a la Kohen Gadol, la posició esdevé sense cap autoritat religiosa. La frase també es fa servir sovint per descriure algú que es considera un innovador i líder en el camp de la realització. Per exemple, una publicació de 1893 descriu l'antic dramaturg grec Aristòfanes per haver estat "el gran sacerdot de la comèdia"[2]

El llibertari locutor i promotor de l'impost equitatiu Neil Boortz sovint es refereix a si mateix en directe el "summe sacerdot de l'Església de la veritat dolorosa"[3]

La música Nina Simone sovint es coneix com la Gran Sacerdotessa del Soul.

La sacerdotessa és el segon triomf o la carta principal d'Arcana en els jocs de tarot més tradicionals.

Referències[modifica]

  1. Saggs, H. W. F. 1988, The Greatness That Was Babylon (edició revisada)
  2. Maurice Maeterlinck, Charlotte Endymion Porter, Poet Lore: Volume 5 (1893), p. 246.
  3. Eagleton, John. «Neil Boortz's Commencement Speech». Arxivat de l'original el 2013-01-01. [Consulta: 8 octubre 2012].