Grup Tago

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióGrup Tago
Dades bàsiques
Tipus entitat col·lectiu artístic
Història
Fundació 1959 a Palma
Organització i govern
Seu central 
Modifica les dades a Wikidata

El Grup Tago va ser un grup d'artistes que es va constituir a Ciutat de Mallorca l'any 1959, prenent el nom de l'illa de Tagomago (Eivissa). L'adopció d'aquesta denominació volia establir una comparació entre la ignorància que es tenia a Mallorca tant cap aquella illa com cap a l'art contemporani.

Els inspiradors inicials dels grup varen ser els pintors Francesc Duran Fraver i Antonio de Vélez, i l'escultor Miquel Morell i Covas. Integraren l'agrupació els pintors Pere Quetglas Xam, Juan Antonio Ferrero, Joan Gibert, Cati Juan, Andreu Llodrà, Miquel Rivera Bagur i Merche Sofía Pinto; els escultors Antoni Font i Joan Palanquès, i els escriptors Rafel Jaume i Manuel Picó. Més endavant en formaren rtambé part Teresa Heydel, Joan Garcés i Francesc Carreño. Les trobades del grup es feien al cafè Moka, del carrer de Sant Miquel de Ciutat, i amb el temps es traslladaren al Cercle de Belles Arts.[1]

El naixement d'aquest col·lectiu grup balear d'art d'avui, representà l'inici d'una dècada d'obertura artística a Mallorca. La primera exposició del grup va ser a l'Estudi General Lul·lià de Ciutat, el maig de 1959. Les seves propostes artístiques, en correpondència a la composició del grup, eren plurals i incloïen el primitivisme, l'expressionisme, l'informalisme, el postimpressionisme, l'abstracció geomètrica i el realisme. El que unia els artistes del Grup Tago era la intenció de rompre amb el paisatgisme tradicional que encara predominava a Mallorca.

L'exposició al Cercle de Belles Arts del juny de 1960 representà una fita en la història del grup. Provocà una important polèmica i situà en l'opinió pública mallorquina la necessitat de la llibertat d'expressió en l'art local i de defugir l'academicisme habitual. El 1960 representa el moment de màxima activitat: l'agost col·lectiva a Felanitx i més tard exposició al Club dels Poetes a Formentor. El maig de 1961 organitzaren una exposició al Cercle de Belles Arts. En el catàleg hi havia poemes de Josep Maria Palau i Camps, Miquel Àngel Riera, Jaume Vidal Alcover, Llorenç Moyà i Josep Maria Llompart. Organitzaren conferències de Cirici Pellicer, Miquel Àngel Colomar, Gerardo Pérez Busquier i Àngel Marsà i Beca. La tasca del grup, però, va anar minvant a partir del 1961. El 1964 ja es considerava extingit.

Referències[modifica]

  1. Gran Enciclopèdia de la Pintura i l'Escultura a les Balears Vol. 2. Promomallorca: Palma, 1996

Bibliografia[modifica]

  • Aproximació a l'avantguarda a Mallorca. 1959-1982. Conselleria de Cultura, Educació i Esports: Palma, 1996.- (Catàleg de l'exposició del mateix nom a sa Llonja, amb text de Maria Josep Corominas Madurell).
  • Fraver Ajuntament de Palma: Palma, 1995.- (Catàleg de l'exposició al Casal Solleric, text de Cristina Ros).
  • Gran Enciclopèdia de la Pintura i l'Escultura a les Balears Vol. 2. Promomallorca: Palma, 1996
  • La pintura moderna a Mallorca (1830-1970) Ajuntament de Palma: Palma, 1995.- (Text de Miquel Alenyà i Fuster).