Guillermo Waksman

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGuillermo Waksman
Biografia
Naixement23 setembre 1944 Modifica el valor a Wikidata
Montevideo (Uruguai) Modifica el valor a Wikidata
Mort8 gener 2008 Modifica el valor a Wikidata (63 anys)
Montevideo (Uruguai) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de la República Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióperiodista Modifica el valor a Wikidata

Guillermo Waksman (Montevideo, 1935 - ibídem. 8 de gener de 2008) fou un destacat periodista uruguaià, exiliat polític durant la dictadura de 1972-1985.

Biografia[modifica]

Waksman va néixer a Montevideo el 1935, fill d'una família d'origen suís. Va estudiar a la Universitat de la República (UdelaR) i es va exiliar a Xile, Mèxic i Suïssa per molts anys, fins al terme del govern de dictadura que va governar el país per més d'una dècada.

A la seva tornada a l'Uruguai, el 1985, va fundar el diari d'esquerra Brecha i va ser nomenat director de l'edició de la revista Semanario des de 1993 fins a l'any 1999. Entre els seus reportatges més importants cap destacar la seva trobada amb alguns expresidents uruguaians i argentins, entre ells, Julio María Sanguinetti, Jorge Batlle Ibáñez, Luis Alberto Lacalle i l'actual president de la República, el metge oncòleg Tabaré Vázquez.

A més, es va dedicar a defensar els principis socialistes, va impulsar una campanya a favor del partit d'extrema esquerra, Front Ampli (FA), i va seguir de prop els comicis de l'any 2004. Així mateix, va dur a terme un estudi a fons de la visita del president estatunidenc George W. Bush a l'Uruguai al març de 2007.

Les seves obres narren de la dictadura, l'opressió militar, la llibertat d'expressió en una democràcia sòlida i consolidada, i els drets civils de tota persona. En aquest sentit, va portar a terme importants estudis analògics amb altres règims dictatorials en països americans i europeus. La seva anàlisi sobre el franquisme i la Guerra civil espanyola també va tenir un fort impacte en la premsa regional sud-americana.

Va morir a Montevideo, als 72 anys, a causa d'un càncer de pàncrees.[1][2]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]