Hàdiatx

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaHàdiatx
Га́дяч (uk) Modifica el valor a Wikidata
Imatge

Localització
Map
 50° 22′ N, 34° 00′ E / 50.37°N,34°E / 50.37; 34
EstatUcraïna
Óblastprovíncia de Poltava Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Geografia
Superfície17,78 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud132 m Modifica el valor a Wikidata
Creació1533 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal36000–36499 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Identificador KOATUU5320410100 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webrada.gadyach.org Modifica el valor a Wikidata

Hàdiatx (en ucraïnès: Гáдяч) és una localitat d'importància regional significativa,[1] situada en l'Oblast de Poltava (província), a la part central oriental d'Ucraïna. Situada prop del riu Psel, la ciutat és un centre administratiu del raió de Hàdiatx (districte), encara que administrativament no pertany al raion.

Història[modifica]

A Hàdiatx li van ser atorgats els drets de ciutat el 1634.[2] Era una ciutat del Voivodat de Kíiv, del Hetmanat cosac, i de la Governació de Poltava.

En l'època de l'Hetmanat cosac, Hàdiatx era la residència oficial de l'hetman ucraïnès Ivan Briukhovetski, l'elecció del qual va provocar la divisió del Hetmanat al llarg del Riu Dniéper. Hàdiatx ha estat anomenada: "La ciutat de l'orgull cosac".

Hàdiatx és un dels punts de principal interès per als jueus hassídics que visiten Ucraïna, degut a la presència de l'antic cementiri que es troba prop del riu que flueix al voltant de la ciutat. A Hàdiatx està enterrat el primer Rebe i fundador de la dinastia hassídica Habad Lubavitx, Schneur Zalman de Liadí.

Hàdiatx en la ficció[modifica]

Els personatges principals de la història de Nikolai Gógol, "Ivan Fiódorovitx, Xponka i la seva tieta", són de Hàdiatx, (Gadyach en la traducció del 1957 de David Magarshack).

Residents famosos[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Кременець став містом обласного значення | РАДИВИЛІВ.info».
  2. [1][Enllaç no actiu] Słownik geograficzny Królestwa Polskiego (entrada al Diccionari geogràfic del Regne de Polònia). Warszawa : Druk «Wieku», 1882. — Т. III. — S. 7.