Hamazi

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Hamazi o Khamazi (sumeri: Ḫa-ma-ziki)[1] fou un antic regne i ciutat-estat que va arribar a la màxima importància vers 2500/2400 aC. La seva situació és desconeguda però hauria d'estar a l'oest dels Zagros, entre Elam i Assur, potser a prop de Nuzi o de la moderna Hamadan, en tot cas a la zona del Diyala.

Hamazi va ser coneguda inicialment per una inscripció en cuneïforme arcaic, commemorant una victòria d'Utug o Uhub, un rei de Kish, sobre la ciutat en qüestió. La identificació inicial de Laurence Waddel (1929) amb Karkemish, ha estat descartada modernament. Una de les primeres referència es troba a l'èpica "Enmerkar i el senyor d'Aratta" on Enmerkar prega a Enki sobre la confusió de llengües en diverses terres al temps de la construcció del ziggurats d'Eridu i Uruk. Hamazi és l'única terra esmentada qualificada de multilingüe. A la seqüela "Enmerkar i En-suhgir-ana" s'esmenta que el bruixot d'Hamazi, Urgirinuna, va anar a Aratta després de la destrucció de la seva ciutat; després el senyor d'Aratta el va enviar a sotmetre Enmerkar, missió que no va reeixir.

La llista de reis sumeris esmenta al rei Hadanish d'Hamazi que hauria exercit l'hegemonia sobre Sumer o sobre una part almenys, després de derrotar a Kish, però fou al seu torn derrotat per Enshakushanna (En-Shakansha-Ana) d'Uruk. Es coneix un altre rei, de nom Zizi, que apareix en una de les tauletes dels arxius d'Ebla, que és un missatge diplomàtic enviat pel rei Irkab-Damu d'Ebla a Zizi; el rei d'Ebla li va enviar fusta i demanava a canvi l'enviament de mercenaris.

Més tard Hamazi apareix com una de les províncies d'Amar-Sin en la dinastia d'Ur III.;[2] dos governadors o ensi durant aquesta dinastia porten els nom de Lu-nanna fill de Namhani, i Ur-Ishkur. El 2010 aC la província fou ocupada i saquejada per Ishbi-Erra d'Isin en enfonsar-se l'imperi d'Ur III.

Notes[modifica]

  1. The Sumerian King List. Accés 15 Desembre 2010.
  2. «Lulubi». Encyclopaedia Iranica. [Consulta: 16 desembre 2010].