Hamilton (cràter)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'accident geogràfic extraterrestreHamilton

Modifica el valor a Wikidata
Dades generals
Tipuscràter d'impacte Modifica el valor a Wikidata
Cos astronòmicLluna Modifica el valor a Wikidata
EpònimWilliam Rowan Hamilton Modifica el valor a Wikidata
Dades geogràfiques
Coordenades42° 46′ S, 84° 25′ E / 42.77°S,84.41°E / -42.77; 84.41 Modifica el valor a Wikidata
Diàmetre57,5 km Modifica el valor a Wikidata
Profunditat2.810 m Modifica el valor a Wikidata
QuadrangleLQ28 Modifica el valor a Wikidata
Localització
Identificadors
Gazetteer of Planetary Nomenclature2339 Modifica el valor a Wikidata

Hamilton és un cràter d'impacte que es troba prop de l'extremitat sud-est de la Lluna. Des de la Terra el cràter apareix al límit de la zona visible, la qual cosa limita el detall amb el qual pot observar-se. La seva visibilitat queda afectada per la libració.

Es troba a l'est del cràter inundat de lava Oken, prop de l'irregular Mare Australe. Al nord-est d'Hamilton, sobre l'extremitat lunar, es localitza el cràter també inundat de lava Gum. A menys de tres diàmetres del cràter cap al sud apareix la plana emmurallada de Lyot, així mateix envaïda per la lava.

Es tracta d'un cràter gairebé circular, encara que al seu costat nord presenta un sector rectilini. La vora té un perfil marcat, i no mostra efectes erosius notables. Presenta perfils en forma de terrassa al llarg dels costats interiors, particularment a la seva vora occidental (el que queda amagat a la vista des de la Terra). El sòl interior és profund i desigual, amb una elevació producte de l'impacte que uneix el punt mitjà del cràter amb la paret interna del costat nord-nord-oest.

A l'est i el sud-est apareix un element de major grandària, una formació d'arcs que s'assembla a les restes d'un antic cràter. Hamilton és concèntric amb aquest arc. No obstant això, només resta la part oriental d'aquesta antiga conca.

Cràters satèl·lit[modifica]

Per convenció, aquests elements s'identifiquen als mapes lunars col·locant la lletra al costat del punt central del cràter més pròxim a Hamilton.

Cràters satèl·lit
Hamilton Coordenades Diàmetre
B 42° 36′ S, 82° 06′ E / 42.6°S,82.1°E / -42.6; 82.1 (Hamilton B) 32 km

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hamilton