Vés al contingut

Harnasie

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de composicióHarnasie
Forma musicalballet Modifica el valor a Wikidata
CompositorKarol Szymanowski Modifica el valor a Wikidata
Opus55 Modifica el valor a Wikidata
Musicbrainz: bb3ff2b0-85d6-4447-b793-8a904cca5ab4 Modifica el valor a Wikidata

Harnasie, op. 55, és un ballet-pantomima escrita pel compositor polonès Karol Szymanowski entre 1923 i 1931, sobre un llibret de Jerzy Rytard i la seva dona i Jarosław Iwaszkiewicz, el llibretista de l'òpera de Szymanowski, King Roger. El ballet es va representar per primera vegada l'11 de maig de 1935 al Národní Divadlo de Praga amb una coreografia de Jelizaveta Nikolská.

La història està ambientada a les muntanyes Tatra i es basa en la llegenda del segrest d'una núvia per part del lladre Harnaś i la seva banda (la "Harnasie" del títol). Szymanowski va visitar Zakopane per primera vegada als Tatras l'any 1921 i va estudiar la música i el folklore dels gorals. La partitura fa un ús extensiu de la cançó popular i empra un cor amb solo de tenor.

El ballet consta de dos actes, precedits d'un preludi. Només hi ha tres personatges principals: un pastor, una noia i el lladre (Harnaś). A la primera escena, el pastor condueix les seves ovelles al prat i la noia es troba amb Harnaś. A la segona escena, Harnaś segresta la noia del seu casament. La tercera escena, al cau del lladre, conclou en un epíleg amb un ball animat.[1]

Una segona producció, coreografiada per Serge Lifar, es va fer el 27 d'abril de 1936 al Palais Garnier de París.[2] Allà va ser un èxit excepcional per a Szymanowski gairebé un any abans de la seva mort. L'estrena polonesa va tenir lloc al Teatr Wielki de Poznań el 9 d'abril de 1938 amb una coreografia de Maksymilian Stakiewicz.[3]

Temes[modifica]

Referències[modifica]

  1. Peter Deptuch, Karol Szymanowski, "Harnasie op. 55" on Culture.pl website
  2. Alastair Wightman: Ballet, in: The Szymanowski Companion, ed. Paul Cadrin & Stephen Downes, Aldershot: Ashgate 2015, p. 8.
  3. https://encyklopediateatru.pl/kalendarium/1066/harnasie-karola-szymanowskiego-prapremiera-polska-w-poznaniu