Hemodiàlisi

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Hemodiàlisi en marxa
Màquina per l'hemodiàlisi

Hemodiàlisi, en medicina, és un mètode per treure productes de rebuig com la creatinina i urea, i també aigua lliure de la sang quan el ronyó té una fallida. L'hemodiàlisi és una de les tres teràpies de reemplaçament del ronyó (les altres dues són el trasplantament de ronyó i la diàlisi peritoneal).

L'hemodiàlisi es pot fer amb pacients externs o ingressats. S'acostuma a fer en una sala d'un hospital o en una clínica. Amb menys freqüència es fa a domicili.[1]

Principis[modifica]

Membrana semipermeable

Els principis de l'hemodiàlisi són els mateixos d'altres diàlisis; implica una difusió de soluts a través d'una membrana semipermeable. Un flux contra corrent manté el gradient de concentració a través de la membrana en el màxim i incrementa l'eficàcia de la diàlisi.

La remoció del fluid per ultrafiltració s'aconsegueix alterant la pressió hidroestàtica del compartiment dialitzat causant que l'aigua lliure i alguns soluts dissolts es desplacin a través de la membrana.

La solució de la diàlisi que es fa servir pot ser una solució esterilitzada d'ions.

S'ha de tenir en compte que l'hemodiàlisi és una tècnica diferent de l'hemofiltració.

Referències[modifica]

  1. National Kidney and Urologic Diseases Information Clearinghouse guidance Kidney Failure: Choosing a Treatment That’s Right for You

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hemodiàlisi