Heniochus chrysostomus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHeniochus chrysostomus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN165640 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseActinopteri
OrdreChaetodontiformes
FamíliaChaetodontidae
GènereHeniochus
EspècieHeniochus chrysostomus Modifica el valor a Wikidata
Cuvier, 1831
Grup d'H.chrysostomus a Guam, Illes Mariannes

Heniochus chrysostomus o peix corall és un peix marí de la família Chaetodontidae.

És l'única espècie del gènere que té tres bandes creuant-li el cos, en lloc de les dues usuals en la resta d'espècies. L'etimologia del nom de l'espècie ve del grec "chryso" = 'or' + "stoma" = 'boca', i es deu a una característica d'aquesta espècie: tenen la boca groga o daurada, enfront de la resta d'espècies del gènere.

Morfologia[modifica]

Les espècies del gènere Heniochus tenen part de l'aleta dorsal en forma de llarg filament que pot arribar a ser més llarg que el mateix animal. En aquesta espècie el filament no és tan llarg i les bandes que li creuen el cos són tres, en aquest cas marrons, encara que la que li creua el cap és quasi negra, sobre fons blanc i tonalitats grogues en la resta de l'aleta dorsal i caudal; les aletes pelvianes són negres. La boca és també groga, la qual cosa el distingeix de la resta del gènere.

Té el cos aplanat i comprimit lateralment.

Arriba als 18 cm de llarg.

Hàbitat[modifica]

Es distribueix en l'oceà Indo-Pacífic, des de les Illes Christmas, a l'oest, fins a Pitcairn a l'est, i des de Corea del Sud, fins a Nova Gal·les del Sud.

Associat a esculls, viu solitari o en parella i, especialment els jóvens, en aigües succintes poblades de coralls i algues. Sol habitar entre 1 i 45 m de profunditat.[1]

Alimentació[modifica]

En la natura es nodreix principalment d'invertebrats bentònics, coralls i algues.

Reproducció[modifica]

És ovípar i en cada fresa amolla entre 3.000 i 4.000 ous al corrent, que els trasllada a la part superior de la columna d'aigua. Són pelàgics.[2]

Manteniment[modifica]

Són molt sensibles a l'amoníac i al nitrit, però també ho són a petites concentracions de nitrat. Valors superiors als 20 mg/litre de nitrats al seu aquari poden degenerar en casos d'exoftàlmia, normalment en un dels ulls.

La majoria dels espècimens en el comerç d'aquariofília solen estar habituats a alimentar-se amb mysis i artèmia congelats. Aquesta espècie, però, no és recomanada per a aquari d'escull, perquè en la natura s'alimenta de coralls.

Referències[modifica]

  1. Group), Robert F. Myers (IUCN SSC Grouper and Wrasses Specialist; Morgan Pratchett (James Cook University, Queensland. «IUCN Red List of Threatened Species: Heniochus chrysostomus», 09-10-2009. [Consulta: 28 gener 2021].
  2. «Heniochus». [Consulta: 28 gener 2021].

Bibliografia[modifica]

  • Debelius, Helmut. Guia d'espècies de l'escull Àsia-Pacífic. IKAN. 2001.
  • Michael, Scott W. (en anglès) Reef aquarium fishes. Microcosm.T.F.H.2005.
  • Allen, Steen, Humann & DeLoach. (en anglès) Reef Fishes Identification: Tropical Pacific. New World Publications. 2003.
  • Nilsen, Alf J. & Fossa, S.A. (en anglès) Reef Secrets. TFH Publications. 2003.
  • Tullock, J.H. (en anglès) Natural reef aquariums. T.F.H.Publications. 2001.