Henrique Monteagudo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHenrique Monteagudo

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement26 novembre 1959 Modifica el valor a Wikidata (64 anys)
A Insuela (província de la Corunya) (gl) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Santiago de Compostel·la Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptor, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Santiago de Compostel·la (1982–) Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Participà en
11 juny 2018manifest «Renovar el pacte constitucional» Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeDolores Vilavedra Modifica el valor a Wikidata
PareJosé María Monteagudo Romaní (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansInés Monteagudo Romero (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Facebook: henrique.monteagudo Twitter (X): QuiqeMonteagudo Modifica el valor a Wikidata

Xosé Henrique Monteagudo Romero, nascut a Insuela (Esteiro, Muros) el 26 de novembre de 1959, és un sociolingüista gallec, catedràtic de la Universitat de Santiago de Compostel·la des de 1982 i catedràtic de Filologia Gallega des de 2018,[1] vocal titular i vicesecretari de la Real Academia Galega.[2]

Trajectòria[modifica]

Henrique Monteagudo és llicenciat en Filologia Hispànica (galegoportuguesa) per la Universitat de Santiago de Compostel·la (1981). Investigador a l'⁣Instituto da Lingua Galega des de 1982. L'any 1995 es va doctorar a la Universitat de Santiago de Compostel·la i des de llavors és professor titular de Filologia Gallega a Santiago. També ha impartit classes a les Universitats de Birmingham (com a Assistant Readers), a la City University de Nova York (1996) i a la Universitat de Lisboa (1998). Actualment és coordinador de la Secció de Llengua Gallega del Consell de Cultura Gallega i director de l'Arxiu de Planificació i Normalització Lingüística. Monteagudo és des de l'any 1998 el coordinador de l'Informe sobre Política Lingüística i Normalització a Galícia de la Secció de Llengua Gallega del CCG.[3]

Va ser un dels fundadors de la revista Dorna. Expressió poètica gallega (1982). És membre del consell de redacció de Grial. Revista Galega de Cultura des de 1988, i n'és el codirector des de 2003. També és membre del consell de redacció de la revista científica Estudos de Lingüística Galega (ILG / USC) i del Boletín da Real Academia Galega, i del comitè editorial de les publicacions Treballs de Sociolingüística Catalana, Gragoatá i LaborHistórico. Des de gener de 2019 és catedràtic d'universitat.[3]

El 30 d'abril de 2010 va ser elegit membre numerari de la Reial Acadèmia Gallega,[4] per cobrir la vacant d'⁣Antonio Gil Merino. Del 2013 al 2021 va ser el secretari de la RAG i des del 2021 n'és subsecretari.

Va ser membre del partit polític Compromiso por Galicia.

Publicacions destacades[modifica]

Ha publicat obres sobre literatura gallega medieval, història externa de la llengua, planificació lingüística i lingüística i lexicografia gallega. Entre les seves publicacions destaquen:

Assaig[modifica]

Sostenint un exemplar d'As razóns do galego.

Edicions[modifica]

També ha editat textos de Rosalía de Castro, Castelao i Ramón Otero Pedrayo. Publica treballs en revistes especialitzades com Grial, Verba, Colóquio/Letras (de Lisboa), Signo y Seña (de Buenos Aires), Portuguese Studies (de Cambridge), entre d'altres.

Premis i reconeixements[modifica]

  • 1r Premi "Ensayo sobre las lenguas y literaturas gallega, vasca y catalana", de la Universitat Nacional d'Educació a Distància (Madrid), 1998.
  • Premi Antón Losada Diéguez d'investigació (2000).
  • Premi de la Crítica Galicia, en l'apartat de Recerca, l'any 2009, per l'obra Letras primeiras. O Foral de Caldelas. A emerxencia da escrita en galego e os primordios da lírica trobadoresca.

Notes[modifica]

  1. Redacción Grial, LVI, 220, outubro-novembro-decembro 2018, pàg. 10.
  2. «Henrique Monteagudo» (en gallec). Arxivat de l'original el 2021-12-02. [Consulta: 7 febrer 2022].
  3. 3,0 3,1 «Membro» (en gallec). [Consulta: 7 febrer 2022].
  4. "Henrique Monteagudo ingresará na Real Academia Galega", Xornal de Galicia, 1 de maio de 2010.
  5. «O idioma Galego baixo o franquismo».
  6. «Manuscritos poéticos inéditos de Rosalía de Castro». Arxivat de l'original el 2016-03-06. [Consulta: 4 febrer 2022].

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]