Heteròpter

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiquesCom entendre les taules taxonòmiques
Heteroptera
Un parell de sabaters (Gerridae) aparellant-se
Un parell de sabaters (Gerridae) aparellant-se
Larves d'Heteròpter fotografiades a Torà (Segarra). Són nimfes (larves) -no adultes- tot i que el tipus de metamorfosi que tenen és incompleta i s'assemblen força als adults
Larves d'Heteròpter fotografiades a Torà (Segarra). Són nimfes (larves) -no adultes- tot i que el tipus de metamorfosi que tenen és incompleta i s'assemblen força als adults
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Arthropoda
Subfílum: Hexapoda
Classe: Insecta
Subclasse: Pterygota
Infraclasse: Neoptera
Superordre: Exopterygota
Ordre: Hemiptera
Subordre: Heteroptera
Infraordres

Vegeu el text

Els heteròpters (Heteroptera) conformen tàxon d'insectes amb unes 40.000 espècies dins l'ordre Hemiptera. "Heteroptera" deriva del grec i significa "d'ales diferents". Pel que fa a la morfologia són molt variats. Els sabaters (de la família Gerridae), que aprofiten la tensió superficial de l'aigua per caminar-hi per sobre sense enfonsar-se, són, potser, els heteròpters més coneguts. Uns altres insectes molt representatius d'aquest grup són els escorpins d'aigua, uns macroinvertebrats que també aprofiten la tensió superficial de l'aigua per viure. En aquest cas, aquesta característica de l'aigua els permet treure la cua i captar l'oxigen de l'aire per respirar amb major facilitat si viuen en aigües poc oxigenades.

El terme "Heteroptera" es fa servir de dues maneres diferents en les classificacions modernes; a la nomenclatura linneana apareix com un subordre dins l'ordre Hemiptera, on pot ser parafilètic o monofilètic depenent de la seva delimitació. En la nomenclatura filogenètica, en canvi, es fa servir com un clade, sense rang, dins del clade Prosorrhyncha el qual està al seu torn dins del clade Hemiptera. Això es desprèn del fet que Coleorrhyncha és realment un "fòssil vivent" que està relacionat amb el concepte tradicional d'Heteroptera, prou pròxim per a ser considerat dins del mateix grup.

Els Gerromorpha i Nepomorpha contenen la majoria dels membres semi-aquàtics dels Heteroptera, mentre tota la resta dels altres grups es troben dins de Cimicomorpha i de Pentatomomorpha.

Classificació[modifica | modifica el codi]

Amb Latreille, des de 1810, i durant molt de temps es considerava Heteroptera un ordre dels insectes però actualment, amb la nova definició de l'ordre Hemiptera rep la categoria de subordre. Encara avui dia hi ha una controvèrsia sobre el manteniment o no d'aquest nom en la taxonomia.

Ecologia[modifica | modifica el codi]

Algunes espècies d'aquest ordre estan perfectament adaptades a la vida aquàtica, com els escorpins d'aigua i els sabaters, que aprofiten la tensió superficial d'aquesta per desplaçar-se, en el cas dels primers, o per respirar, en el cas de l'altre tipus. Poden viure en aigües embassades, però no en les que continguin detergents, ja que aquests fan disminuir la tensió superficial de les aigües. Els escorpins d'aigua poden viure en aigües poc oxigenades, ja que tenen una cua que poden treure de l'aigua i, així, captar l'oxigen de l'aire. Els sabaters viuen en aigües quietes on poden aguantar-se i lliscar lliurement i amb una gran rapidesa gràcies a les seves característiques potes i a la propietat de l'aigua esmentada anteriorment.

Infraordres[modifica | modifica el codi]

Algunes famílies[modifica | modifica el codi]

Famílies semiaquàtiques[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]