Pierre André Latreille

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Aquest autor és citat en taxonomia animal amb el nom Latreille.
Pierre André Latreille

Pierre André Latreille (Briva la Galharda, 20 de novembre del 1762 - París, 6 de febrer de 1833) fou un entomòleg francès.

D'origen molt modest, va fer els seus estudis a París al col·legi del cardenal Lemoine. S'ordenà sacerdot el 1786 i tornà a Briva, on dedicà el seu temps lliure a l'entomologia. Tornà a París el 1788, i la publicació de la seva Mémoire sur les mutilles découvertes en France el feu conegut a la comunitat científica.

Negant-se a prestar el jurament constitucional (i laïcitzant) en el moment de la Revolució, va ser empresonat a Bordeus. A Latreille li agradava contar que devia la vida a un insecte que havia descobert al seu calabós. Després ser alliberat, el vaixell que el portava a la Guaiana s'enfonsà en el curs de la travessa, i li calgué nedar fins a la costa.

El 1796, publica el seu Précis des caractères génériques des insectes, disposés dans un ordre naturel a Briva. Després d'haver abandonat el presbiterat, treballà al recentment creat (1798) Museu Nacional d'Història Natural, on s'ocupà de l'endreçament de les col·leccions d'entomologia. Modernament també se'l considera un dels pares de la mirmecologia, atès que a començaments del segle XIX, una obra seva fonamental obriria el camí cap a una especialització més gran en aquesta disciplina: el 1802 Latreille publicà Histoire naturelle des fourmis, et recueil de memoires et d'observations sur les aveilles, les araignees, les faucheurs, et autres insectes, on es descriuen a prop de 100 espècies de formigues.

El 1814 va ser elegit membre de l'Acadèmia de les Ciències, on succeí Guillaume-Antoine Olivier. El 1821 va ser fet cavaller de l'orde de la Legió d'honor. Quatre anys més tard, el 1825, publicà les Famílies naturals del regne animal on separa els amfibis dels rèptils, seguint en això els treballs d'Alexandre Brongniart.

Fou professor de zoologia a l'escola veterinària de Maisons-Alfort. Després de morir Lamarck el 1830, la seva antiga càtedra de zoologia al Museu de Ciències Naturals va ser dividida en dues: Latreille obtingué la dels invertebrats, i Henri Marie Ducrotay de Blainville la dels mol·luscs.

L'obra de Latreille marca una etapa important en la taxonomia dels artròpodes, per als quals creà una classificació encara àmpliament utilitzada actualment. Johan Christian Fabricius l'anomenà el Príncep de l'entomologia.

Llistat parcial de publicacions[modifica | modifica el codi]

  • Histoire naturelle des reptiles (4 volums, 1801)
  • Histoire naturelle générale et particulière des crustacés et insectes (14 volums, 1802-1805)
  • Genera crustaceorum et insectorum, secundum ordinem naturalem ut familias disposita (4 volums, 1806-1807)
  • Considérations sur l'ordre naturel des animaux component les classes des crustacés, des arachnides, et des insectes (1810)
  • Familles naturelles du règne animal, exposés succinctement et dans un ordre analytique (1825)
  • Cours d'entomologie (només n'aparegué el primer volum, 1831)
  • Les seccions dedicades als crustacis, als aràcnids i als insectes dins el Règne animal de Georges Cuvier.
  • Latreille va publicar nombrosos articles als Annales du Muséum, l'Encyclopédie méthodique, i el Dictionnaire classique d'histoire naturelle.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pierre André Latreille Modifica l'enllaç a Wikidata