Pierre André Latreille

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Aquest autor és citat en taxonomia animal amb l'abreviació Latreille.
Pierre André Latreille.

Pierre André Latreille, nascut el 20 de novembre de 1762 a Briva la Galharda i mort el 6 de febrer de 1833, és un entomòleg francès.

D'origen molt modest, va fer els seus estudis a París al col·legi del cardenal Lemoine. És ordenat sacerdot el 1786 i torna a Briva on consagra el seu temps lliure a l'entomologia. Torna a París el 1788. La publicació de la seva Mémoire sur les mutilles découvertes en France el fa reconèixer dins la comunitat científica.

Negant-se a prestar jurament en el moment de la Revolució, és empresonat a Bordeus. Latreille li agradava contar que devia la vida a un insecte que havia descobert al seu calabós. Quan l'allibera, el vaixell que l'havia de portar a Guaiana s'enfonsa en el curs de la travessa.

El 1796, publica el seu Précis des caractères génériques des insectes, disposés dans un ordre naturel a Briva.

Després d'haver abandonat el presbiterat, treballa al Museu de Ciències Naturals Nacional d'Història Natural recentment creat (1798), on s'ocupa de l'endreçament de les col·leccions d'entomologia. També és considerat com un dels pares de la mirmecologia doncs a començaments del segle XIX, una obra fonamental obriria el camí cap a una especialització més gran vers aquesta disciplina: el 1802 Latreille publicà la seva Histoire naturelle des fourmis, et recueil de memoires et d'observations sur les aveilles, les araignees, les faucheurs, et autres insectes, on descriu a prop de 100 espècies de formigues.

El 1814, es fa membre de l'Acadèmia de les Ciències on succeeix a Guillaume-Antoine Olivier. El 1821, és anomenat cavaller de la Legió d'honor. El 1825, publica les Famílies naturals del regne animal on separa els amfibis dels rèptils, seguint en això els treballs d'Alexandre Brongniart.

És professor de zoologia a l'escola veterinària de Maisons-Alfort. La càtedra|púlpit de zoologia del Museu de Ciències Naturals és dividida després de la mort de Lamarck el 1830, Latreille obté la dels invertebrats, Henri Marie Ducrotay de Blainville les dels mol·luscs.

La seva obra marca una etapa important en la taxonomia dels artròpodes per als quals crea una classificació encara àmpliament utilitzada actualment. Johan Christian Fabricius el sobrenomena el Príncep de l'entomologia.

Llistat parcial de publicacions[modifica | modifica el codi]

  • Histoire naturelle des reptiles (4 volumes, 1801)
  • Histoire naturelle générale et particulière des crustacés et insectes (14 volumes, 1802-1805)
  • Genera crustaceorum et insectorum, secundum ordinem naturalem ut familias disposita (4 volumes, 1806-1807)
  • Considérations sur l'ordre naturel des animaux component les classes des crustacés, des arachnides, et des insectes (1810)
  • Familles naturelles du règne animal, exposés succinctement et dans un ordre analytique (1825)
  • Cours d'entomologie (seul le premier volume paraît, 1831)
  • Les seccions dedicades als crustacis, als aràcnids i als insectess dins el Règne animal de Georges Cuvier.
  • Latreille va publicar nombrosos articles dins els Annales du Muséum, l’Encyclopédie méthodique, i el Dictionnaire classique d'histoire naturelle.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pierre André Latreille Modifica l'enllaç a Wikidata