Aràcnid

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiquesCom entendre les taules taxonòmiques
Aràcnids
(Silurià inferior – recent[1])
Hadronyche modesta, aràcnid de l'ordre Araneae
Hadronyche modesta, aràcnid de l'ordre Araneae
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Arthropoda
Subfílum: Chelicerata
Classe: Arachnida
Cuvier, 1812
Ordres

Vegeu el text

Els aràcnids (Arachnida) són una classe d'animals invertebrats artròpodes i forma part del subfílum dels quelicerats (juntament amb els euriptèrids i els xifosurs). Majoritàriament són terrestres i compten amb bona part de les 65.000 espècies de quelicerats que es coneixen, entre les quals s'inclouen les aranyes els escorpins i les paparres, entre altres.[2]

Característiques[modifica | modifica el codi]

Els aràcnids tenen el cos dividit en dues regions o tagmes, prosoma (cefalotòrax) i opistosoma (abdomen). El prosoma està normalment cobert per una closca contínua denominada escut prosòmic; l'opistosoma pot estar segmentat (com en els escorpins) o no. En general no posseeixen ulls compostos (a diferència dels euriptèrids i els xifosurs). Sovint són carnívors i cacen les seves preses amb teranyines en el cas d'algunes aranyes, altres són paràsits d'animals. N'hi ha que s'alimenten de vegetals i poden ser una plaga, com en el cas de l'anomenada aranya roja.[cal citació] Tots els aràcnids tenen quatre parells de potes.[3]

Aparell respiratori[modifica | modifica el codi]

Els aràcnids tenen dues estructures respiratòries diferents, els pulmons en llibre i el sistema traqueal, que poden presentar-se juntes en el mateix animal. El sistema traqueal dels aràcnids no és homòleg al dels insectes i miriàpodes,[4] de manera que, en els artròpodes, hi ha hagut un notable fenomen de convergència evolutiva pel que es refereix al desenvolupament d'un aparell respiratori adequat per a la colonització del medi terrestre; el sistema traqueal va aparèixer tres vegades de manera independent en tres grups diferents d'artròpodes.

Els araneids més primitius (Mesothelae) posseeixen dos parells de pulmons en llibre i no tenen tràquees; els araneomorfs, més evolucionats, posseeixen normalment un parell de pulmons i un sistema de tubs traqueals.

Els ricinúlids, pseudoscorpins, solífugs, opilions i àcars tenen també un sistema traqueal més o menys desenvolupat, però no així els escorpins, uropigis, amblipigis i esquizòmids, que respiren través de pulmons en llibre.

Classificació[modifica | modifica el codi]

 

TrilobitaXiphosura
Eurypterida


Arachnida


Scorpiones
Opiliones
PseudoscorpionesSolifugae
Acari
PalpigradiPycnogonida
TrigonotarbidaRicinulei

Araneae
Amblypygi
ThelyphonidaSchizomida


Filogènia dels quelicerats
(després de Giribet i cols. 2002)

Els aràcnids se subdivideixen en 14 ordres, tres dels quals estan extints:

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Entrada «Arachnidae» a la Paleobiology Database (en anglès).
  2. Glossari de Termes Ambientals. Barceloa: Fundació Bancaixa, 1996. ISBN 84-88715-60-9 [Consulta: 29 novembre 2014]. 
  3. Burnie, 2000, p. 26.
  4. Brusca, R. C. & Brusca, G. J., 2005. Invertebrados, 2ª edición. McGraw-Hill-Interamericana, Madrid (etc.), XXVI+1005 pp. ISBN 0-87893-097-3.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Burnie, David. Enciclopedia ilustrada del reino animal. Madrid: Susaeta, 2000. ISBN 84-305-9931-2.