Hidaci

De Viquipèdia
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 18:03, 14 jul 2014 amb l'última edició de PereBot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Salta a la navegació Salta a la cerca

Hidaci o Idaci (en llatí Hidacius o Hidatius o Idacius, Idatius o Ithacius i altres variants) fou un historiador hispanoromà (segle V) originari de Galícia, autor d'un cronicó (en llatí Chronicum) amb la successió d'emperadors a partir del 379 (continuant la crònica de Jerònim) i fins al 469, amb noms dades i alguns fets destacats especialment a Hispània. A partir del 427 Hidaci aporta el seu testimoni personal. La seva obra, tot i alguns petits errors, sembla haver estat feta amb cura.

Va néixer a Civitas Limicorum (Ginzo de Limia) abans del 395. Vers el 410 va entrar a la carrera eclesiàstica després d'una visita a Betlem. Se sap que el 427 va presidir l'ambaixada enviada pels gallecs al Magister Militum Aeci per demanar la seva ajuda contra els sueus, el que li va costar la persecució d'aquestos. El 464 era bisbe d'Aquae Flaviae (Chaves).

Es va trobar tanmateix una relació de cònsols romans des de la creació de l'ofici fins al 468 amb alguns fets destacats dels cònsols dels segles IV i V, que per la similitud d'estil s'atribueix també a Hidaci (Fasti Consulares, Descriptio Consulum, o Fasti Idatiani)

Va morir a Limia vers el 470.