Hidroperoxil

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula químicaHidroperoxil
Noms
Nom IUPAC preferit
Hidroperoxil
Nom sistemàtic de la IUPAC
Dioxidanil
Altres noms
Peroxil radical
Identificadors
3170-83-0 Symbol OK.svg1
ChEBI CHEBI:25935
ChemSpider 454055 Symbol OK.svg1
506
Imatges Jmol-3D Imatge
PubChem 520535
Propietats
HO2
Massa molar 33,01 g·mol−1
Excepte quan s'indiqui el contrari, les dades es refereixen a materials sota condicions estàndard (a 25 °C [298,15 K], 100 kPa).
Infotaula de referències

L'hidroperoxil (HOO·) és un radical químic que representa la forma protonada del superòxid O2-. La quantitat present a l'atmosfera correspon a una quantitat d'entre 2x105 i 1x106 radicals HOO· per cm3 a la troposfera, i comprèn entre el 10-11 i el 10-8 % de tots els gasos. És responsable de la destrucció de l'ozó a l'estratosfera, i es forma a la troposfera per oxidació. d'hidrocarburs. L'oxidació d'hidrocarburs, així com altres reaccions radicalàries (per exemple la fotòlisi de l'aigua), genera radical hidrogen, H·. Aquest radical hidrogen reacciona amb oxigen, O2, sobre una molècula M (O2 o N2 majoritàriament) per generar l'hidroperoxil.

Reactivitat[modifica]

És un intermedi molt important perquè participa en moltes reaccions de terminació de cadena i de generació de radical hidroxil.

Reaccions de terminació de cadena[modifica]

L'hidroperoxil s'elimina més freqüentment de la troposfera per reacció amb metà o monòxid de carboni


Reacció de regeneració[modifica]

El radical hidroxil es regenera a l'atmosfera per reacció d'un àtom d'hidrogen amb l'oxigen atmosfèric


Cicle

Hidroperoxil com a producte de seqüències de reaccions[modifica]

El radical hidroxil reacciona ràpidament amb hidrocarburs (combustió) per a formar reactius d'hidrocarburs

En aquest cas, el radical metil. Prossegueixen més reaccions involucrades en l'oxidació global del metà:

Aquest és un tipus molt important de reacció en la formació de l'smog o borium perquè l'oxidació de NO per radicals peroxil, és el medi predominant per regenerar NO2 en l'atmosfera després d'haver estat fotoquímicament dissociat a NO:

diferents productes


Com a producte d'aquest seguit de reaccions, iniciada per la combustió, es forma l'hidroperoxil.

Reacció de destrucció de l'ozó[modifica]

A aproximadament 50 km d'altitud en l'atmosfera, el 70% de l'ozó és destruït a causa de les espècies , entre elles l'hidroperoxil

O actuant com a intermediari de reaccions de descomposició de l'ozó per les espècies

Efectes ambientals[modifica]

La presència d'aquest radical a l'estratosfera juga un paper actiu en la cadena de reaccions de destrucció de la capa d'ozó, permetent una major incidència dels raigs solars a la superfície de la Terra. Això és degut al fet que l'ozó absorbeix les longituds d'ona que corresponen a la radiació UV-C i una part de l'UV-B emeses per el Sol. Conseqüentment, una disminució de la quantitat d'ozó a l'estratosfera, generarà un augment d'incidència de tals radiacions a la Terra. Aquest fet és perjudicial per a la vida, ja que les radiacions UV poden generar danys a la pell i ulls, alteracions a l'ADN, deficiència del sistema immunitari, entre d'altres.

A més, el radical hidroperoxil també és present en el cicle de reaccions d'oxidació d'hidrocarburs (provinents de la combustió de combustibles provinents del petroli) a aldehids en episodis de boirum. Hi intervé indirectament regenerant NO2 necessari per a l'oxidació d'hidrocarburs esmentada i generant el radical hidroxil.

Bibliografia[modifica]

  • Downes A., Blunt T.P. «The effect of sunlight upon hydrogen peroxide». Nature, 20, 1879.

Enllaços externs[modifica]