Troposfera

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de geografia físicaTroposfera
Troposphere CIMG1853.JPG
Tipus Capa de l'atmosfera
Part de atmosfera terrestre i homosfera
Modifica les dades a Wikidata
Capes de l'atmosfera: troposfera i tropopausa, estratosfera i estratopausa, mesosfera i mesopausa, i termosfera

La troposfera és la capa inferior de l'atmosfera en contacte amb la superfície terrestre. Té un gruix variable (aproximadament 17 km a l'equador i 8 km als pols)[1] a conseqüència del moviment de rotació terrestre, que fa que la força centrífuga que suporta sigui màxima a l'equador i nul·la als pols.

Dins d'aquesta capa es produeixen importants fluxos convectius verticals i horitzontals -és a dir, vent- provocats per les diferències de pressió i temperatura existents entre unes regions i altres. A causa de trobar-se en contacte amb la hidrosfera i la biosfera, presenta quantitats importants, però variables, de vapor d'aigua i de diòxid de carboni, així com quantitats també variables de pols en suspensió (concentrada en els primers 500 m, que és la part coneguda com a capa bruta) En resum, és la capa on es produeixen els fenòmens meteorològics que caracteritzen les zones climàtiques de la Terra (formació de núvols, precipitacions...). A la troposfera la temperatura presenta un descens progressiu amb l'altura, aproximadament d'1 °C per cada 150 m. El límit superior de la troposfera s'anomena tropopausa

S'hi concentra el 80% de la massa total de l'atmosfera i gairebé tot el vapor d'aigua. Aquí és on es produeixen els fenòmens meteorològics: els vents, la formació dels núvols i les precipitacions de pluja, neu, calabruix o calamarsa. També conté minúscules partícules de pols que suren en l'aire.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Baskaran, Mark. Handbook of Environmental Isotope Geochemistry (en anglès). Springer, 2011, p. vol.1, p.595. ISBN 3642106366.