Troposfera

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de geografia físicaTroposfera
Troposphere CIMG1853.JPG
Tipus Capa de l'atmosfera
Part de atmosfera terrestre i homosfera
Modifica les dades a Wikidata

La troposfera és la capa inferior de l'atmosfera en contacte amb la superfície terrestre. Té un gruix variable (aproximadament 17 km en l'equador i 8 km en els pols)[1] a conseqüència del moviment de rotació terrestre, que fa que la força centrífuga que suporta sigui màxima a l'equador i nul·la en els pols.

Dins d'aquesta capa es produeixen importants fluxos convectius verticals i horitzontals -és a dir, vent- provocats per les diferències de pressió i temperatura existents entre unes regions i altres. A causa de trobar-se en contacte amb la hidrosfera i la biosfera, presenta quantitats importants, però variables, de vapor d'aigua i de diòxid de carboni, així com quantitats també variables de pols en suspensió (concentrada en els primers 500 m, que és la part coneguda com a capa bruta) En resum, és la capa on es produeixen els fenòmens meteorològics que caracteritzen les zones climàtiques de la Terra (formació de núvols, precipitacions...). En la troposfera la temperatura presenta un descens progressiu amb l'altura, aproximadament d'1 °C per cada 150 m. El límit superior de la troposfera s'anomena tropopausa

S'hi concentra el 80% de la massa total de l'atmosfera i gairebé tot el vapor d'aigua. Aquí és on es produeixen els fenòmens meteorològics: els vents, la formació dels núvols i les precipitacions de pluja, neu, calabruix o calamarsa. També conté minúscules partícules de pols que suren en l'aire.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Baskaran, Mark. Handbook of Environmental Isotope Geochemistry (en anglès). Springer, 2011, p. vol.1, p.595. ISBN 3642106366.