Història dels Pirineus

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Aquest article tracta sobre la història humana dels Pirineus.

Era prehistòrica[modifica]

Els primers pobles documentats als Pirineus eren ibers: els autors clàssics situen els iacetans al pirineu central, els ceretans a la Cerdanya i, possiblement, bergistans al Berguedà, olositans a la Garrotxa, andosins a Andorra i airenosis a la vall d'Aran.

  • segle IX aC: les tribus celtes, provinents d'Europa central, entren a la península Ibèrica a través dels Pirineus on també s'assenten, passant a ser celtibers.

Era històrica[modifica]

  • 219 aC: Anníbal Barca creua els Pirineus camí a Roma. Finalment és repulsat.
  • 133 aC: Els romans arriben a la península Ibèrica i durant la Segona Guerra Púnica. A poc a poc estenen la seua influència amb campanyes militars i la construcció de noves ciutats romanes. Tanmateix, aquesta invasió afecta principalment a les valls i la costa mediterrània, i al Pirineu la introducció de la cultura llatina és més lenta i menys pronunciada. Es pot dir el mateix de la posterior introducció del cristianisme. Finalment Ibèria queda romantizada, passant a anomenar-se Hispània. Les províncies romanes que engloben els Pirineus als dos vessants són a l'est Autrigònia i a l'oest Tarraconense. Durant bastant temps, els bascos queden lliures del domini romà si no de la seua influència.
  • Durant l'època romana, són una tribu anomenada els vascons qui ocupen la major part del pirineu sud, amb capital a Pamplona.
  • 44 aC: Els romans conqueren Gàl·lia i així els Pirineus queden progressivament romanitzats.
  • 507: Amb la caiguda de l'Imperi Romà, els visigots, una tribu germànica, envaeixen Hispània i estableixen el Regne de Toledo. Al nord de la serralada, s'estableix el Regne dels Francs.
  • 711: Musulmans provinents del Magrib envaeixen la península i creen Al-Andalus. Malgrat arribar al Pirineu, foren repulsats fins a la conca de l'Ebre per l'emperador Carlemany, creant així la Marca Hispànica (795), d'on neixen el Comtat de Barcelona (801), el regne d'Aragó i el regne de Pamplona (825).
  • 1137: Creació de la Corona d'Aragó.
  • 1271:Incorporació definitiva d'Occitània a França.

Era moderna[modifica]

Vegeu també[modifica]