Hixam ibn al-Kalbí

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Hixam ibn al-Kalbí (en àrab ابن السائب الكلبي), generalment conegut com a Ibn al-Kalbí (el seu nom complet era Abu-l-Múndhir Hixam ibn Muhàmmad ibn as-Sàïb ibn al-Kalbí) (737 - 819), va ser un escriptor i historiador àrab.[1] Nascut a Kufa, va passar gran part de la seva vida a Bagdad. Segons el catàleg anomenat Kitab al-Fihrist, d'Ibn an-Nadim, va escriure més de 140 obres.

Com el seu pare, va transcriure les tradicions orals de beduïns i narradors de contes professionals, reunint molta informació sobre la genealogia i la història dels antics àrabs i dels primers musulmans.

També va establir un vincle genealògic entre Ismael i Mahoma confortant la idea que tots els àrabs eren descendents del primer personatge.[1] Per a fer-ho es va basar en gran mesura en les antigues tradicions orals dels àrabs, però també en escriptors que citen fonts bíbliques i palmíriques.[1]

Algunes obres[modifica | modifica el codi]

  • Jamharat an-Nàssab ('L'abundància de parentiu'), genealogies exhaustives dels àrabs, amb dades importants sobre la història, la política i la literatura pre-islàmiques. Va ser traduït a l'alemany per W. Caskel el 1966 amb el títol Das genealogische Werk des Hisam Ibn Muhammad al Kalbi.[1]
  • Kitab al-Asnam, ('El llibre dels ídols'), aporta informacions úniques sobre els costums i tradicions tribals dels antics àrabs.[2] El llibre ja és abundantment citat al Kitab al-Aghaní, d'Abu-l-Faraj al-Isbahaní, un important recull de poemes i cançons (segle X).
  • Al-Khayl ('Els cavalls'), compendi d'anècdotes i poemes sobre els cavalls.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «"Arabia" in Ancient History». Centre for Sinai. [Consulta: 16 abril 2009].
  2. «Hishām ibn al-Kalbī». [Consulta: 22 maig 2009].