Hora punta

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Per a altres significats, vegeu «Hora punta (pel·lícula)».
Hora punta a Tòquio.

L'hora punta o hora pic es refereix a les diferents hores en les quals es produeixen regularment congestions a la via pública, i poden suposar tant una sobredemanda o congestió vehicular a les autopistes i a les avingudes principals, com també la saturació del transport públic, i la principal raó per la qual es produeixen aquestes congestions és el fet que, en les grans ciutats, la major part de la massa laboral es retira dels seus llocs de treball a una mateixa hora.

El nom no és molt concret, ja que no sol es tracta només d'una hora al dia, es pot produir en diversos moments d'un dia, com ara l'hora de dinar, el matí o la tarda. Durant l'hora punta se solen produir embussos i congestions a les carreteres que comuniquen les ciutats principals amb les anomenades ciutats dormitori, així com en algunes avingudes principals en la mateixa ciutat i als els serveis de transport públic (autobusos, metro, etc.) En general resulten en una demanda més gran que l'oferta disponible, el que provoca retards per les aglomeracions.

El concepte s'aplica en altres camps com ara la producció d'electricitat, el consum de telèfon, l'horari de màxima audiència, les connexions a Internet. Referit al trànsit telefònic, es parla d'hora punta quan totes les línies entre dues ubicacions estan ocupades simultàniament i algunes trucades no poden progressar.

Com que la demanda és variable, les instal·lacions han de ser calculades per acceptar més càrrega que la mitjana. Per intentar equilibrar la demanda d'aquests serveis al llarg del dia s'ofereixen diferents tarifes en hores puntes de manera que els usuaris tendeixen a moderar el desequilibri de demanda al llarg del dia.

Vegeu també[modifica]


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hora punta