Hospital de Solsona

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Hospital de Solsona
Imatge
Dades
TipusEdifici Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XVII Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Altitud672 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSolsona Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPl. Antoni Guitart, 2 Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 59′ 35″ N, 1° 30′ 57″ E / 41.99316°N,1.5159°E / 41.99316; 1.5159
Bé cultural d'interès local
Data6 abril 2009
Id. IPAC42083 Modifica el valor a Wikidata

L'Hospital de Solsona és un edifici de Solsona (Solsonès) que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català.

Edifici[modifica]

Edifici construït pel mestre de cases barceloní Claudi Casals a partir d'un contracte del 1638 amb els administradors i el govern municipal. Fundat a partir del que havia deixat el mercader solsoní, Pere Màrtir Colomés. Fou el primer hospital de Solsona construït extramurs. Les obres interiors i de la seva capella s'allargaren fins a les acaballes del mateix segle. Es tracta d'un complex hospitalari modern d'un interès molt remarcable. Claudi Casals, el seu constructor, a partir de 1623, havia portat a terme les obres d'acabament de la catedral de Solsona.

A la façana de l'església, d'estil neoclàssic i dedicada a la Mare de Déu del Carme, hi ha una portalada d'arc adintellat, coronada per un frontó triangular amb una fornícula on no hi ha cap imatge. Sobre això hi ha una rossassa, i coronant la façana, hi ha un campanar d'espadanya de dos ulls, del qual d'un d'ells penja una campana. El campanar també es coronat per un frontó triangular, en el qual antigament, hi havia pinacles esfèrics als extrems del triangle. A l'interior, l'església ha estat molt modificada, ja que ara es més baixa i té un aspecte bastant més modern. Aquesta reforma segurament es va fer després de la guerra, per a arreglar els desperfectes. La portalada de l'església, segons el contracte de 1638, havia de ser una rèplica de la portalada que havia construït a la catedral Claudi Casals.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hospital de Solsona
  1. «Hospital de Solsona». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 2017].