Vés al contingut

IEEE 802

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

IEEE 802 és un comitè i grup d'estudi d'estàndards que pertany a l'Institut d'Enginyers Elèctrics i Electrònics (IEEE), i que actua sobre xarxes d'ordinadors, concretament i segons la seva pròpia definició, sobre xarxes d'àrea local (XAL, en anglès LAN) i xarxes d'àrea metropolitana (MAN en anglès). També s'usa el nom IEEE 802 per a referir-se als estàndards que proposen, i alguns dels quals són molt coneguts: Ethernet (IEEE 802.3), o Wi-Fi (IEEE 802.11), inclús està intentant estandarditzar Bluetooth al 802.15.

Se centra a definir els nivells més baixos (segons el model de referència OSI o sobre qualsevol altre model), concretament subdivideix el segon nivell, el d'enllaç, en dos subnivells, el d'enllaç lògic, recollit al 802.2, i el d'accés al medi. La resta dels estàndards recullen tant el nivell físic, com el subnivell d'accés al medi.

Història[modifica]

Al febrer de 1980 es va formar a l'IEEE un comitè de xarxes locals amb la intenció d'estandarditzar un sistema d'1 o \d Mbps, que bàsicament era Ethernet (el de l'época). Li va tocar el número 802. Van decidir estandarditzar el nivell físic, el d'enllaç i superiors. Van dividir el nivell d'enllaç en dos subnivells: el d'enllaç lògic, encarregat de la lògica de re-enviaments, control de flux i comprovació d'errors, i el subnivell d'accés al medi, encarregat d'arbitrar els conflictes d'accés simultani a la xarxa per part de les estacions.

Per a final d'any ja s'havia ampliat l'estàndard per a incloure el Token Ring (Xarxa en anell amb pas de testimoni) d'IBM i un any després, i per pressions de grups industrials, es va incloure Token Bus (Xarxa en bus amb pas de testimoni), que incloïa opcions de temps real i redundància, i que se suposava idoni per a ambients de fàbrica.

Cadascun d'aquests tres "estàndards" tenia un nivell físic diferent, un subnivell d'accés al medi diferent però amb algun tret comú (espai de direccions i comprovació d'errors), i un nivell d'enllaç lògic únic per a tots ells.

Després es van anar ampliant els camps de treball, es van incloure xarxes d'àrea metropolitana (IEEE 802.6, alguna desena de kilòmetres), personal (IEEE 802.15, uns pocs metres) i regional (IEEE 802.22, algun centenar de kilòmetres), es van incloure xarxes sense fil (WLAN), mètodes de seguretat, etc.

Grups de Treball[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • lloc web del comitè (anglès)