Indicador de pH

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Solucions de pH diferents (de 0 a 14) en presència d'un indicador acolorit. El blau correspon a les solucions bàsiques, mentre que el vermell indica la presència d'un àcid.

Un indicador de pH o indicador àcid-base és aquella substància que, mitjançant un canvi de color, indica el grau d'acidesa d'una dissolució, el color que pren la solució que conté dissolt l'indicador depèn del seu pH. Segons la substància tindrem indicadors per a diferents intervals en l'escala de pH. Per exemple, la fenolftaleïna és un indicador que en medi neutre o àcid és transparent, però en medi bàsic passa a ser de color violeta. El blau de bromotimol és un indicador de neutralització amb una zona de viratge entre un pH 6(groc) i un pH 7,6(blau)

Representant la forma àcida d'un indicador per HIn i la forma dissociada per In^-, es pot considerar l'equilibri: HIn (color A) + H_2O ↔ In^- (color B) + H_3O^+ (1)

Quan s'afegeixen unes gotes d'indicador a una solució àcida, l'equilibri (1) es desplaça cap a l'esquerra i s'obté el color A, però quan s'afegeix l'indicador a una solució bàsica, l'equilibri (1) es desplaça cap a la dreta i s'obté el color B.

La constant d'equilibri de l'indicador HIn és:K = \frac {[In^-] [H3O+]}{HIn}

Perquè s'observi bé el canvi de color, les concentracions de la forma àcida, HIn, i de la bàsica, In^-, solen ser bastant diferents, unes 10 vegades major una que l'altra.

Si \frac {[In^-]}{[HIn]} ≥ 10 la solució presentarà el color B

Si \frac {[In^-]}{[HIn]} ≤ 0,1 la solució presentarà el color A

en el cas de ser 0,1 < \frac {[In^-]}{[HIn]} < 10 la solució tindrà un color entre els dos colors límits.

Per tant, entre el pH en què l'indicador té el color de la forma àcida (color A) i el pH en què l'indicador té el color de la forma bàsica (color B), hi ha un interval que s'anomena interval de viratge de l'indicador, i la solució presenta un color intermedi entre A i B. L'interval de viratge per a un indicador es calcula a partir de l'equació:

pH = pK + log \frac {[In^-]}{[HIn]}

on el límit del color B és: \frac {[In^-]}{[HIn]} = 10 → pH = pK + 1

límit del color A: \frac {[In^-]}{[HIn]} = 0,1 → pH = pK - 1

Així per a l'interval de viratge la variació de pH és igual a 2.

Per exemple, el vermell de metil és un indicador que té el color vermell quan el pH ≤ 4,8; i groc quan el pH ≥ 6. Entre pH 4,8 i 6, el color és ataronjat.

Una aplicació important dels indicadors és la detecció del punt d'equivalència en la volumetria àcid-base.

Mesclant diversos indicadors acolorits és possible obtenir un indicador universal de pH. Aquests indicadors fan un canvi de color continu, a mesura que varia el pH.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Indicador de pH Modifica l'enllaç a Wikidata