Blau de metilè

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Nomenclatura
Nombre CAS 61-73-4
Propietats químiques
Aparença Líquid de color blau marí
Punt de fusió 373,15 K (100 °C)
Punt d'ebullició es descompon
Seguretat
Compostos relacionats
Recursos externs
Si no s'indica el contrari, les dades són pels materials en condicions estàndard (25 °C, 100 kPa)
Avís d'exempció de responsabilitat

El blau de metilè, el nom sistemàtic del qual és clorur de metilionina, és un colorant que es fa servir principalment per tractar la metahemoglobinèmia. També s'utilitza en els laboratoris per tenyir les cèl·lules. És un compost químic heterocíclic aromàtic amb fórmula molecular C16H18ClN3S.

Usos[modifica | modifica el codi]

El blau de metilè s'usa com colorant per a tenyir certes parts del cos abans o durant la cirurgia. El seu ús és principalment com antisèptic i cicatritzant intern. També s'utilitza com a colorant en les tincions per l'observació al microscopi.

L'empresa farmacèutica TauRx Therapeutics ha comprovat que l'ús del blau de metilè (Rember©)[1] retarda la la deterioració de les funcions cognitives dels malalts d'Alzheimer. De totes maneres, la formulació empleada en els assajos clínics no és la utilitzada per a tenyir les cèl·lules i, per tant, no ha d'utilitzar-se. Encara que el mecanisme és la inhibició de l'agregació de tau, sembla que millora la funció mitocondrial. Per això, s'ha proposat que també podria ser utilitzat en la lluita contra la malaltia de Parkinson.

Es fa servir en l'aqüicultura de peixos tropicals per tractar les infeccions fúngiques. També pot ser efectiu per tractar peixos infectats amb el paràsit protozou ich: Ichthyophthirius multifiliis.

Propietats[modifica | modifica el codi]

Aquesta substància té forma de cristalls o pols cristal·lí i presenta un color verd fosc, amb lluentor bronzejada. És inodor o pràcticament insípid. És estable a l'aire. Les seves solucions en aigua o en alcohol són de color blau profund. És fàcilment soluble en l'aigua i en cloroform; també és moderadament soluble en alcohol.

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. http://www.cuantaciencia.com/investigacion/blau-metileno-alzheimer

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]