Blau de metilè

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula químicaBlau de metilè
Blau de metilè
Model de rebliment d'espai de blau de metilè
Noms
Nom IUPACs
Clorur de 3,7-bis(Dimetilamino)-
fenotiazin-5-ium
Altres noms
C.I. 52015
Identificadors
61-73-4 Symbol OK.svg1
Codi ATC V03AB17
V04CG05
ChEBI CHEBI:6872 Symbol OK.svg1
ChEMBL ChEMBL405110 Symbol OK.svg1
ChemSpider 5874 Symbol OK.svg1
Imatges Jmol-3D Imatge
PubChem 6099
UNII 8NAP7826UB Symbol OK.svg1
Propietats
Massa molar 319,85 g/mol
Punt de fusió 100 a 110 °C (212 a 230 °F; 373 a 383 K) (amb descomposició)
Punt d'ebullició Es descompon
Excepte quan s'indiqui el contrari, les dades es refereixen a materials sota condicions estàndard (a 25 °C [298,15 K], 100 kPa).
 Symbol OK.svg1 verify (què ésSymbol OK.svg1/N?)
Infotaula de referències

El blau de metilè, el nom sistemàtic del qual és clorur de metilionina, és un colorant que es fa servir principalment per tractar la metahemoglobinèmia. També s'utilitza en els laboratoris per tenyir les cèl·lules. És un compost químic heterocíclic aromàtic amb fórmula molecular C16H18ClN3S.

Usos[modifica]

El blau de metilè s'usa com colorant per a tenyir certes parts del cos abans o durant la cirurgia. El seu ús és principalment com antisèptic i cicatritzant intern. També s'utilitza com a colorant en les tincions per l'observació al microscopi.

L'empresa farmacèutica TauRx Therapeutics ha comprovat que l'ús del blau de metilè (Rember©)[1] retarda la deterioració de les funcions cognitives dels malalts d'Alzheimer. De totes maneres, la formulació emprada en els assajos clínics no és la utilitzada per a tenyir les cèl·lules i, per tant, no ha d'utilitzar-se. Encara que el mecanisme és la inhibició de l'agregació de tau, sembla que millora la funció mitocondrial. Per això, s'ha proposat que també podria ser utilitzat en la lluita contra la malaltia de Parkinson.

Es fa servir en l'aqüicultura de peixos tropicals per tractar les infeccions fúngiques. També pot ser efectiu per tractar peixos infectats amb el paràsit protozou ich: Ichthyophthirius multifiliis.

Propietats[modifica]

Aquesta substància té forma de cristalls o pols cristal·lí i presenta un color verd fosc, amb lluentor bronzejada. És inodor o pràcticament insípid. És estable a l'aire. Les seves solucions en aigua o en alcohol són de color blau profund. És fàcilment soluble en l'aigua i en cloroform; també és moderadament soluble en alcohol.

Notes[modifica]

Enllaços externs[modifica]