Institut Màrius Torres

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióInstitut Màrius Torres
Màrius.jpg
Logotip a la vitrina de la secretaria modifica
EpònimMàrius Torres i Perenya modifica
Dades
Tipusinstitut a Catalunya modifica
Governança corporativa
Seu 

Lloc webagora.xtec.cat… modifica

L'Institut Màrius Torres de Lleida és un dels instituts degans de Catalunya. Situat al Camp Escolar, entre la falda del Turó de Gardeny i el Riu Segre, s'hi imparteixen els estudis d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) i les tres modalitats de Batxillerat (Ciències i Tecnologia, Humanitats i Ciències Socials i Arts) en règim de diürn i de nocturn. L'Institut també ofereix estudis a distància de manera telemàtica com a centre col·laborador de l'Institut Obert de Catalunya (IOC).

Recull la història de l'Institut provincial que es va fundar el 1842 sota el nom d'Instituto de Segunda Enseñanza.[1] El centre escolar s'establí a l'antic convent dominicà del carrer de Cavallers, dit del Roser, que es trobava en desús des de l'exclaustració. Als anys 30 del segle XX, i a causa del mal estat de l'edifici, s'intentà de reubicar-lo en altres dependències de la ciutat, però l'esclat de la guerra ho impedí. Fou durant la postguerra, quan es construí un edifici de nova planta, amb pista atlètica adossada, als afores de la ciutat d'aleshores, a la carretera de Fraga, entre l'estació de servei Dalmau i el riu. Fou inaugurat per les autoritats franquistes (espanyoles) de l'època al 14 d'octubre de 1955, i s'ha conservat gairebé inalterat en l'estructura i distribució fins avui.

L'Institut, com la resta d'instituts provincials, va patir una reforma institucional l'any 1901, per mitjà de la qual es va transformar en Instituto General y Técnico i va passar a acollir els estudis de Batxillerat, Magisteri i Agricultura. En el franquisme es deia Instituto Nacional de Enseñanza Media (Masculino).[2] Durant la transició de règim polític a l'Estat, al 1977, rep el nom de Màrius Torres, en honor al poeta lleidatà més universal, per iniciativa del també poeta lleidatà i antic docent de l'Institut, Jordi Pàmias.

Referències[modifica]

  1. «Hoy hace un año que el pueblo de Lérida presenció la apertura del primer curso escolástico del Instituto de 2a enseñanza que acababa de inaugurar: entonces la patria en general esperaba que dia de ventura y de paz, la permitieran reponerse de sus pasadas desgracias.» Juan Miguel Sanchez de la Campa, Discurso pronunciado el dia 1° de noviembre de 1843 en la apertura del Instituto Leridano, (castellà) Lleida, Imprenta y Liberia de José Sol, 1843, pàgina 3
  2. Miquel Maria Gibert, «Sobre records, història i altres cavil·lacions», Cabal de petjades, Volum 9 d’Estudis locals lo Plançó, Juneda, Editorial Fonoll, 2010, pàgina 25

Enllaços externs[modifica]