Intèrpret JavaScript

De Viquipèdia

L'intèrpret JavaScript, també conegut com a motor JavaScript o implementació JavaScript (en anglès, JavaScript engine), és un intèrpret informàtic que llegeix el codi font en llenguatge JavaScript i executa un script d'acord amb les instruccions donades.

El primer intèrpret JavaScript va ser creat per Brendan Eich, mentre treballava a la Netscape Communications Corporation, per a ser inclòs en el navegador web Netscape Navigator. Aquest intèrpret és conegut amb el nom en clau SpiderMonkey i el seu desenvolupament es manté gràcies a la Fundació Mozilla.

Els programes amfitrió més comuns per Javascript són els navegadors web. Els navegadors web generalment utilitzen una Application Programming Interface (API) pública per a crear objectes de l'amfitrió (de l'anglès host objects) reflectits en el DOM d'un document i accessibles a través de JavaScript.

Un servidor web és una altra aplicació informàtica en què se sol integrar un intèrpret JavaScript. Un servidor web JavaScript reflectiria en objectes les comandes i respostes fetes sobre el protocol HTTP, que permet una aplicació en JavaScript utilitzar aquesta informació per crear pàgines web de manera dinàmica.

Intèrprets JavaScript[modifica]

Principals intèrprets JavaScript per a navegadors web:

Mozilla[modifica]

Google[modifica]

  • V8, de codi obert, desenvolupat per Google en Denmark, una part de Google Chrome.

Altres[modifica]

  • KDE o KJS, intèrpret ECMAScript/JavaScript desenvolupat originalment per Harri Porten per al project de KDE, el navegador web Konqueror.
  • Narcissus, de codi obert, escrit per Brendan Eich, que també escrigué el de SpiderMonkey
  • Chakra, per a l'Internet Explorer 9.[2]
  • Nitro, formalment SquirrelFish, per al Safari 4
  • Carakan, per a Opera Software, usat des d'Opera 10.50.
  • Futhark, per a Opera Software, substituït per Carakan a Opera 10.50, en funcionament des de març del 2010.

Referències[modifica]

  1. «Firefox 4 Vision: fast, powerful, and empowering».
  2. Marius Oiaga. «Internet Explorer 9 Beta Next – New IE9 Builds Every 8 Weeks». softpedia.com. SoftNews NET SRL, 20-03-2010. [Consulta: 28 juny 2010].