Isidor de Quios

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personasant Isidor de Quios, o
sant Isidori
Byzantine - Pilgrim Stamp of Saint Isidore - Walters 54230.jpg
Segell bizantí de pelegrí amb la imatge de Sant Isidor
Biografia
Naixement Ἰσίδωρος, Isidoros ("do d'Isis")
segle III
Alexandria (Província Romana d'Egipte)
Mort 251
Quios (Grècia)
Causa de mort Decapitació
Lloc d'enterrament Basílica de Sant Marc (Venècia) 
Activitat
Ocupació Militar
Període Imperi Romà
màrtir
Celebració Tota la cristiandat
Canonització Antiga
Pelegrinatge Venècia, Quios
Festivitat 14 de maig
Iconografia Com a soldat
Patró de Mollerussa, mariners en alguns llocs de la Mediterrània

Find a Grave: 8820782
Modifica les dades a Wikidata

Isidor de Quios o Isidori —el nom pel que és anomenat a Mollerussa, d'on és patró— (Alexandria, Egipte, s. III - Quios, Grècia, 251) fou un marí egipci, cristià i màrtir durant les persecucions de l'emperador Deci. És venerat com a sant a tota la cristiandat.

Hagiografia[modifica]

Diverses fonts expliquen la vida del sant amb nombrosos detalls llegendaris, de vegades contradictoris. De fet, la multiplicitat de fonts i les nombroses relíquies existents en diferents llocs fan que sigui difícil esbrinar si realment existí o no.

Segons la tradició, nasqué a Alexandria d'Egipte en una família cristiana. Era soldat a l'armada romana imperial i fou cridat a files. Un edicte de l'emperador Deci ordenà que tots els soldats retessin culte i fessin sacrificis als déus pagans sota pena de mort. En no voler fer-ho, fou denunciat mentre era a l'illa grega de Quios, a la mar Egea. Malgrat ésser torturat, no volgué abjurar de la seva fe i fou decapitat, i el seu cos llençat a un pou.

Una tradició deia que els seus amics Amoni i Mírope de Quios, després també màrtirs i sants, en recolliren el cos i el sebolliren a l'illa.

Veneració[modifica]

Mírope fou també sebollida al mateix lloc i ambdues tombes foren meta de pelegrinatge, en parlar-se de miracles per la seva intercessió. S'hi construí una capella al segle V, potser corresponent a les actuals ruïnes d'una església a Cora.

El culte a Isidor s'estengué per tota la Mediterrània des de Quios i Constantinoble, i s'hi venerà com a patró dels mariners. Les restes foren portades a la Basílica de Sant Marc de Venècia, on es veneren en una capella. És especialment rellevant en l'Església Ortodoxa Copta, on és un sant popular equivalent a Sant Jordi en el món catòlic.

La coincidència al món catòlic de la seva festa, el 14 de maig, amb la de Sant Isidre el Llaurador, de nom similar i el 15 de maig, ha fet que en alguns casos se n'hagi confós l'advocació i barrejat el culte.

És sant patró de Mollerussa, en honor del qual s'hi fan les festes de Sant Isidori, i a Castella fou venerat al monestir de San Isidro de Dueñas (Dueñas, província de Palència).

Bibliografia[modifica]