Järvenpää

Plantilla:Infotaula geografia políticaJärvenpää
Järvenpää (fi)
Träskända (sv) Modifica el valor a Wikidata
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 60° 28′ 20″ N, 25° 05′ 20″ E / 60.4722°N,25.0889°E / 60.4722; 25.0889
EstatFinlàndia
Agència administrativa regionalAgència administrativa de la regió finesa meridional
RegióUusimaa Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població46.597 (2024) Modifica el valor a Wikidata (1.241,26 hab./km²)
Idioma oficialfinès
Geografia
Entitat estadísticaHelsinki sub-region (en) Tradueix
Helsinki metropolitan area (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Part de
Superfície37,54 km² Modifica el valor a Wikidata
Punt més altKiilahännänkallio (en) Tradueix (82,9 m) Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Creació1951 Modifica el valor a Wikidata
Organització política
• Alcaldessa Modifica el valor a WikidataIiris Laukkanen (en) Tradueix (2022–) Modifica el valor a Wikidata
Òrgan legislatiuJärvenpää City Council (en) Tradueix , (Escó: 51) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari
Altres
Agermanament amb

Lloc webjarvenpaa.fi Modifica el valor a Wikidata
Facebook: jarvenpaankaupunki Twitter (X): JarvenpaanKaup Instagram: cityofjarvenpaa LinkedIn: jarvenpaa Youtube: JarvenpaanKaupunki Modifica el valor a Wikidata

Järvenpää (Träskända és el nom suec) és una ciutat al sud de Finlàndia, situada a la província històrica de Häme a només 35 kilòmetres de Hèlsinki. Té una població de 37.505 i una extensió de 39.88 km².

Història[modifica]

Järvenpää es va separar de la seva ciutat mare, Tuusula el 1951. Järvenpää va ser una ciutat mercat (kauppala) després de la separació. Els districtes veïns de Kellokoski i Nummenkylä no s'afegiren al municipi de Järvenpää i la controvèrsia sobre aquest tema encara és polèmic cinquanta anys més tard. Kellokoski va romandre com a part del municipi de Tuusula. A Järvenpää se li concedí el títol de ciutat (kaupunki) el 1967.

Geografia[modifica]

Järvenpää està situada en la via fèrria Hèlsinki-Riihimäki, uns 37 quilòmetres cap al nord de Hèlsinki. Les ciutats veïnes són Tuusula, Sipoo i Mäntsälä. La gent també es refereix a Kerava com a veïna de Järvenpää, tot i que no comparteixen tècnicament els seus límits, el quilòmetre d'ample que les separa pertany a Tuusula.

Transports[modifica]

El ferrocarril passa pel centre de la ciutat. A més a més de l'estació principal de Järvenpää, també s'hi troben les de Kyrölä, Saunakallio, Haarajoki i Purola.

El viatge a Hèlsinki triga al voltant de mitja hora, tant per carretera com amb tren, i a l'aeroport de Helsinki-Vantaa al voltant de 20 minuts. Les connexions de tren amb la capital són bones. Els trens d'Uusimaa surten de l'estació central dues vegades cada hora (xx:12 i xx:41), i des de les altres estacions un cop per hora.

Cultura[modifica]

Järvenpää es coneix principalment per Ainola, la casa del compositor Jean Sibelius. Se situa aproximadament dos quilòmetres cap al sud del centre de ciutat. El compositor va traslladar-se amb la seva família a una casa de camp propera, obra de Lars Sonck, el 24 de setembre de 1904, on va viure fins a la seva mort el 1957. Ainola està oberta als visitants durant els mesos d'estiu amb el nom de "museu de Sibelius".

Juhani Aho va anar a viure amb la seva muller Venny Soldan-Brofeldt a Järvenpää el 1897. Habitaren durant 14 anys una vil·la, anomenada Vårbacka, prop de la costa de Tuusulanjärvi. La vil·la es va rebatejar més tard amb el nom d'Ahola.

Persones il·lustres[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Järvenpää