Jean-Paul-Égide Martini

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJean-Paul-Égide Martini

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(de) Johann Paul Ägidius Martin Modifica el valor a Wikidata
31 agost 1741 Modifica el valor a Wikidata
Freystadt Modifica el valor a Wikidata
Mort14 febrer 1816 Modifica el valor a Wikidata (74 anys)
París Modifica el valor a Wikidata
Sepulturacementiri de Père-Lachaise (–valor desconegut) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Altres nomsMartini il Tedesco
Johann Paul Ägidius Schwarzendorf Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballMúsica clàssica Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciócompositor, musicòleg, pedagog musical Modifica el valor a Wikidata
OcupadorConservatoire de Paris Modifica el valor a Wikidata
GènereÒpera Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables

Spotify: 3NuYWtwa3fHQmlYdGJnZ4l Musicbrainz: d74d65a1-2348-44c7-aabf-541f1e53fb59 Lieder.net: 4987 Discogs: 668694 IMSLP: Category:Martini,_Jean_Paul_Egide Allmusic: mn0002166236 Find a Grave: 44171196 Modifica el valor a Wikidata

Jean-Paul-Égide Martini (alemany: Johann Paul Ägidius Martin) (Freystadt, 31 d'agost de 1741 - París, 14 de febrer de 1816) va ser un compositor de música clàssica. El seu nom autèntic era Johann Paul Ägidius Schwarzendorf. A vegades conegut com a Martini Il Tedesco, és més conegut avui pel romanç vocal "Plaisir d'amour", sobre el qual es basa la cançó de l'estrella del pop Elvis Presley de 1961 "I can't help falling in love with you" ("No puc evitar enamorar-me de tu"). A vegades es coneix com a Giovanni Martini, donant lloc a una confusió amb Giovanni Battista Martini (el pare Martini), particularment pel que fa a la composició "Plaisir d'amour".

A l'edat de deu anys ja era organista del Col·legi de Jesuïtes de Neuburg, i el 1758 passà a Friburg per a estudiar filosofia. El 1760 s'establí a Nancy com a professor de música, i on trobà una valuosa ajuda en l'organer Dupont; a més d'ajudar-lo a completar els estudis musicals, l'aconsellà italianitzar el seu cognom transformant-lo en Martini a l'alemany i, quatre anys més tard passà a París, on li fou premiada una marxa per la Guardia Suïssa que li valgué el nomenament d'oficial d'hússars. Més endavant fou mestre de capella del príncep de Condé, i després del comte d'Artois. La Revolució li donà el càrrec d'inspector del Conservatori, però al pocs temps el cessà. Durant la Restauració fou inspector de la música del rei.

La part harmònica d'aquest compositor es distingí per la seva força i plenitud i estava basada en els procediments orgànics dels grans mestres alemanys. En les melodies per a música profana si nota molt la petjada de Lully.

Deixà les òperes següents:

Així mateix deixà dos Rèquiem (1816), un fou per la mort de Lluís XVI, dues misses solemnis, sis salms a dues veus, sis quartets per a flauta i instruments de corda, 12 tríos per a dos violins i viola, sis quartets per a instruments de corda, i altres composicions religioses i profanes.

Bibliografia[modifica]