Jean Richer

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJean Richer

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1630 Modifica el valor a Wikidata
Regne de França Modifica el valor a Wikidata
Mort1696 Modifica el valor a Wikidata (65/66 anys)
París (França) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballAstronomia, ciències naturals, observatori astronòmic, geodèsia, geodetic astronomy (en) Tradueix i geodetic measurement (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Cayenne (1671–1673)
París
Caiena Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióastrònom, surveyor (en) Tradueix, naturalista, viatger Modifica el valor a Wikidata
OcupadorAcadèmia Francesa de les Ciències Modifica el valor a Wikidata
Cantons de Cayenne - Les observacions astronòmiques i gravimètriques de l'illa de Cayenne, van ser fetes per l'astrònom Jean Richer.

Jean Richer (1630 - París 1696),[1] ser un astrònom francès que es va convertir en la primera persona a observar que la força gravitacional no era la mateixa en tots els punts de la Terra.

Biografia[modifica]

Poc se sap de la seva vida. Va viatjar a Cayenne, Guayana francesa el 1671, com a assistent de Giovanni Domenico Cassini i a petició de l'Acadèmia Francesa de Ciències per observar Mart durant el seu perigeu, la qual cosa va permetre estimar la seva distància al Sol. Estant allà va descobrir que l'oscil·lació d'un pèndol, era més lenta que a París, deduint que això es devia al fet que Cayenne es trobava més lluny del centre de la Terra. En efecte, mesuraments posteriors van demostrar un eixamplament del globus terrestre a l'Equador.[2]

Així Richer va esdevenir la primera persona que va observar un canvi en la intensitat del camp gravitatori terrestre, donant inici a la ciència de la gravimetria.

Va morir a París el 1696.

Referències[modifica]

  1. Asimov, Isaac. «Richer, Jean». A: Enciclopedia biográfica de ciencia y tecnología : la vida y la obra de 1197 grandes científicos desde la antigüedad hasta nuestros dias (en castellà). Nueva edición revisada. Madrid: Ediciones de la Revista de Occidente, 1973, p. 142. ISBN 8429270043. 
  2. Poynting, John Henry; Joseph John Thompson. A Textbook of Physics: Properties of Matter, 4th Ed.. Charles Griffin & Co., 1907. 

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Jean Richer» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)
  • Rosen, Edward Richer, Jean. Complete Dictionary of Scientific Biography. 2008. Encyclopedia.com. Consulta 14 juny 2014.
  • Richer, Jean, The Galileo Project