Joan Guillamí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoan Guillamí
Biografia
Naixement1702 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort1769 Modifica el valor a Wikidata (66/67 anys)
Activitat
Ocupaciólutier Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsJoan Guillamí Modifica el valor a Wikidata
El Violoncel Guillamí, conservat al Museu de la Música de Barcelona.

Joan Guillamí o Juan Guillamí[1] (Barcelona, 17021769) va ser un dels constructors d'instruments musicals de més prestigi a la Barcelona del segle xviii.[2] Els seus instruments estan inspirats en els models del cèlebre constructor italià Antonio Stradivari i en l'escola napolitana de luteria barroca. Actualment és considerat un dels lutiers catalans més importants i les seves obres són molt valorades.[3]

Biografia[modifica]

Nascut a Barcelona, va establir el seu taller al carrer d'Escudellers de Ciutat Vella, on va construir un bon nombre d'instruments de corda fets amb fustes i vernissos de molt bona qualitat i amb una gran perfecció en els acabats.

Membre destacat d'una família de violers de gran tradició, el seu treball aprofitava l'impuls del notable creixement social, cultural i econòmic que, al llarg de tot el segle xviii, va experimentar la ciutat comtal. En aquest context, els seus instruments van assolir una excel·lent reputació, amb una qualitat comparable a la dels mestres italians.

El seu fill, també anomenat Joan Guillamí, va continuar l'ofici patern.

El Violoncel Guillamí[modifica]

Al Museu de la Música de Barcelona es conserva un exemplar de Violoncel Guillamí, construït l'any 1756.[4] A inicis del segle xx, el violoncel Guillamí va passar per successives restauracions i l'any 2009 va ser dipositat al Museu de la Música de Barcelona per l'Orfeó Català, on va ser objecte d'un treball de preparació evitant qualsevol intervenció en profunditat que pogués afectar l'originalitat i la història de l'instrument.

Referències[modifica]

  1. Al Grove Dictionary of Music and Musicians, editat per Stanley Sadie, apareix com a Juan Guillamí, en canvi a l'Enciclopèdia Catalana apareix com a Joan Guillamí.
  2. «El violoncel a la Barcelona del segle xviii. IV Cicle La música del Museu». TRESC. Arxivat de l'original el 2014-12-22. [Consulta: 30 abril 2012].
  3. PINTO, Ramon, Noves aportacions dels Luthiers catalans del segle XVIII
  4. Fitxa de registre núm. MDMB 10488

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]