Joan XVI

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoan XVI

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle X Modifica el valor a Wikidata
Rossano (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort26 agost 1001 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Abadia de Fulda Modifica el valor a Wikidata
Bisbe
Abat
Antipapa Gregori V
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósOrde de sant Benet Modifica el valor a Wikidata

Joan XVI - Ιωάννης Φιλάγαθος, Ioannis Philagathos, en grec; Giovanni Filagato; en italià;[1] Johannes Philagathus en llatí (~945 - ~1001) va ser antipapa de 997 a 998.[2] Joan era d'ascendència grega[3][4][5] i era natural de Rossano a Calàbria, al sud de la península Itàlica.[5] regió en aquell moment territori romà d'Orient, Joan era el capellà de l'emperadriu d'ascendència grega Teòfana Escler,[6] muller de l'emperador Otó II del Sacre Imperi. En dues ocasions exercí com a canceller imperial a Itàlia per a Otó, en 980-982, després de la qual cosa va ser nomenat abat de Nonantola. Fou el padrí del fill de la parella imperial, el futur emperador Otó III.[7] Esdevingué el seu tutor quan tenia set anys (987). Per persuasió de l'Emperadriu, Joan fou nomenat Bisbe de Piacenza, i fou enviat a Constantinoble per a acompanyar la princesa bizantina que s'havia de casar amb el jove Otó.

Després de la mort d'Otó II, el jove Otó III va acudir en ajuda del papa Joan XV el 996, per sufocar la rebel·lió d'una facció liderada per Crescenci II, un ric i poderós noble. Otó III es va aturar per ser aclamat rei de Llombardia a Pavia, i no va poder arribar a Roma abans de la mort del papa. Un cop a Roma, Otó III dissenyà l'elecció del seu cosí Brunó de Caríntia qui prengué el nom de Gregori V, i el nou pontífex llavors coronà l'emperador Otó III el 21 de maig de 996. Un cop Otó III tornà a Alemanya, la facció encapçalada per Crescenci II destronà violentament a Gregori V i, amb el suport actiu de l'emperador bizantí Basili II, aclamà Joan com a Papa Joan XVI. Un sínode dels bisbes occidentals, celebrat el 997 a Pavia, la capital imperial a Itàlia, decidí a favor de Gregori V i va excomunicar a Joan. La revolta de Crescenci II fou decididament sufocada per Otó III, que anà un cop més a Roma, al febrer de 998. Joan XVI va fugir, però les tropes imperials el perseguiren i capturaren, li tallaren el nas, les orelles i la llengua, li trencaren els dits i el van encegar, impedint-li d'aquesta manera la capacitat d'escriure, i el degradaren públicament davant d'Otó III i Gregori V. Per intercessió de Sant Nil el Jove, un dels seus compatriotes, la seva vida fou respectada, essent empresonat a l'Abadia de Fulda, a Germània, on va morir al voltant del 1001.

El consentiment de Joan per a ser entronitzat com a Papa en contra les pretensions de Gregori ha estat interpretat com a fruit de les lluites polítiques constants per part dels nobles romans contra el poder dels francs, que es meritarà a l'avantatge de la influència bizantina en contra de l'ampliació del poder franc a Roma, on va ser Gregori el primer pontífex alemany.[8] Com que Joan no va ser reconegut pels bisbes occidentals com a papa legítim, els propers tres papes anomenats Joan, Joan XVII, Joan XVIII i Joan XIX, van prendre el nombre de regnat XVI, XVII i XVIII, però alguns historiadors de l'edat mitjana van canviar els seus noms incloent l'antipapa Philagathos entre els papes, i la seqüència erròniament corregida mai va ser posteriorment corregida, mantenint-se fins avui dia.

Notes[modifica]

  1. Rocca, Silvana. Latina didaxis 19. Compagnia dei librai, 2004, p. 234. ISBN 978-88-88784-27-4. «Othon learnt the Greek letters and culture by his mother and by the Greek monk from Kalavria, Ioannis Philagathos. The influence of the Greek culture to his personality contributed in being his personality analogous to that of the kings of Byzantium.» 
  2. «John (XVI) (antipope [997–998.]». britannica.com. «John (XVI), original name Giovanni Filagato, Latin Johannes Philagathus (b., Rossano, Calabria—d. Aug. 26, 1001), antipope from 997 to 998.»
  3. «John (XVI) (antipope [997–998.]». www.britannica.com. [Consulta: -December-9-2010]. «John (XVI), original name Giovanni Filagato, Latin Johannes Philagathus (b., Rossano, Calabria—d. Aug. 26, 1001), antipope from 997 to 998. A monk of Greek descent whom the Holy Roman emperor Otto II named abbot of the monastery of Nonantola, Italy, he attained an influential position at the court of Otto’s widow, the empress Theophano.»
  4. Bunson, Matthew. The pope encyclopedia: an A to Z of the Holy See. Crown Trade Paperbacks, 1995, p. 196. ISBN 978-0-517-88256-6. «JOHN XVI Antipope from 997 to 998, a Greek from Calabria, Giovanni Filagato had a long career that was much assisted by the imperial court.» 
  5. 5,0 5,1 Duckett, Eleanor Shipley. Death and Life in the Tenth Century. University of Michigan Press, 1988, p. 124. ISBN 978-0-472-06172-3. «This John, known as John Philagathos, Greek by birth, was a native of Rossano in Calabria, southern Italy» 
  6. Arnulf de Milà, Liber gestorum recentium, I.11–12.
  7. «John XVI (XVII)». A: Charles Herbermann. Catholic Encyclopedia. Nova York: Robert Appleton Company, 1913. 
  8. Schaff-Herzog 1999).