Vés al contingut

Johan Petter Åhlén

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJohan Petter Åhlén

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement13 abril 1879 Modifica el valor a Wikidata
Insjön (Suècia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort31 març 1939 Modifica el valor a Wikidata (59 anys)
oceà Atlàntic Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciójugador de cúrling, empresari Modifica el valor a Wikidata
Esportcúrling Modifica el valor a Wikidata
Mà de jocdretà Modifica el valor a Wikidata
Participà en
1924Cúrling als Jocs Olímpics d'Hivern de 1924  (medalla d'argent olímpica) Modifica el valor a Wikidata
Medaller
Cúrling
Jocs Olímpics Anells olímpics
Competint per Suècia Suècia
Plata Chamonix 1924 Equip

Johan Petter Åhlén (Insjön, 13 d'abril de 1879 - oceà Atlàntic, 31 de març de 1939) va ser un empresari, fundador de la cadena de grans magatzems Åhléns i jugador de cúrling suec que va competir a començaments del segle xx.

Johan Petter Åhlén era fill dels camperols Marits Anders Andersson i Brittas Karin Christoffersdotter. Va néixer com a Johan Petter Andersson, però va canviar el seu cognom a Åhlén per ser Åhl el seu lloc de naixement i evitar d'aquesta manera ser confós en ser Andersson un cognom molt habitual. El 1903 es va casar amb Elin Maria Charlotta Brolin i amb ella va tenir els fills Gösta Mauritz Åhlén i Anders Ragnar Åhlén, que tots dos van ser consellers gerents de les seves empreses. Åhlén va morir el 1939 mentre travessava l'oceà Atlàntic en un viatge en vaixell des de Nova York.

El 1899 va fundar la companyia de correu Åhlén & Holm a la seva ciutat natal,[1] en associació amb el seu oncle Erik Holm. Aviat va canviar de nom a Insjön i es va convertir en el líder del seu camp a Escandinàvia. El 1902 Åhlén passà a ser l'únic propietari de la companyia. El 1906 va llançar una altra empresa, l'editorial Åhlén & Åkerlunds, juntament amb Erik Åkerlund. El 1932, després d'un viatge d'estudis als Estats Units, va fundar el primer gran magatzem, a Östermalmstorg, Estocolm.

A banda de dedicar-se als negocis, fou un pioner del cúrling a Suècia. El 1924 va prendre part en els Jocs Olímpics de Chamonix, on guanyà la medalla de plata en aquesta competició.[2][3]

Referències[modifica]

  1. Åhléns corporate history Arxivat 2016-03-13 a Wayback Machine. Åhléns
  2. «Johan Petter Åhlén Olympic Results». sports-reference.com. Arxivat de l'original el 14 de novembre 2012. [Consulta: 28 desembre 2017].
  3. Johan Petter Åhlén Comitè Olímpic Suec